Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мисията на движението "Преход" е да разпространява екологични идеи

Едни от проектите на движението са свързани с енергия от възобновяеми източници в Тотнес

Роб Хопкинс
Снимка: личен архив


„Някъде през 2005 година аз и няколко други хора бяхме много притеснени заради промените в климата и заради катастрофалните екологични събития. Осъзнахме, че правителствата не се справят добре с проблемите, нито пък бизнесът. Така че се запитахме какво можем да направим от позицията, в която се намираме, с хората около нас, с ресурсите, с които разполагаме, и с енергията, която имаме. Нямахме нужда от това да искаме чието и да било позволение, нито имахме намерение да търсим някой, който да финансира онова, което правим - просто искахме да започнем. Екологичният преход в моя град започна като експеримент. Казахме си - какво можем да направим тук сега и винаги сме подхождали с дух на оптимизъм, надежда и осъзнаване на възможностите и готовност да действаме, а това доведе до много проекти  и създаване на движение, което се разпространи от нашия град до 50 страни по света, в десетки хиляди общини“, каза за БНР Роб Хопкинс, който е екоактивист и писател. Той е известен като основател на движението „Преход“, автор е на шест книги.  Живее в Тотнес, Англия.

Движението „Преход“       Снимка: личен архив

На въпрос дали жителите на Тотнес са били скептични към неговите идеи, Хопкинс отговори:

„Мисля, че така беше не само в началото, така е през цялото време, докато се осъществява подобен проект. Важното е, че не е необходимо да убеждаваме всеки жител на града. Едно от нещата, които научих по време на това движение за екологичен преход е, че дори двадесет, тридесет, четиридесет човека, организирани и посветени на каузата, могат да осъществяват невероятни проекти. Могат наистина да преобразят един град. И тогава тези проекти започват да печелят доверието на останалите. Трябва да изберем дали да инвестираме енергията си в опит да убеждаваме хората, които са по-скептични, че сме прави, или да намерим други хора, които са съгласни с нас, да работим с тях и да стартираме проекти. Това е моят подход. Има много хора на много места по света, където се осъществява екологичен преход, които харесват идеята и стават част от новата история на своя град“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Хопкинс.

В Тотнъм живеят 8 хиляди души.

„Направихме едно изследване преди няколко години и открихме, че 75 процента от хората са чули с какво се занимаваме, 66 процента смятат, че това е добра идея, около една трета са участвали по някакъв начин в осъществяването на нещо, свързано с нашите идеи и може би 3 процента са активно участващите в проектите на организацията“.

Какви проекти изпълнява движението „Преход“?

"Имаме енергийна компания на местната общност, която осъществява много проекти за енергия от възобновяеми източници в града, която кани хората да инвестират в проекти. Тя се развива много добре, имаме много проекти, свързани с храната - отглеждаме зеленчуци и плодове на много обществени места в града, много хора се преместиха в града, защото се вдъхновиха от нашата история и започнаха да произвеждат храна. Аз съм един от хората, които стартираха пивоварна, ние създадохме първата в Англия пивоварна, собственост на общността. Има и предприятие, което произвежда мляко на растителна основа и доставя млякото до вратата както са правили традиционните производители на мляко, но произвеждат овесено мляко. Има предприятие, което събира излишната храна от големите био ферми и ги разпределя на местните семейства с ниски доходи, дава им уроци по готварство. Имаме и много икономически проекти. Създадохме култура, при която хората се чувстват уверени и инвестират в бизнеси, притежавани от местните хора. Имаме два проекта, в които местните хора се опитват сами да станат строителни предприемачи, вместо да зависим от големи строителни компании, общността го прави сама“.

Движението „Преход“       Снимка: личен архив

Според него социалното предприемачество е наистина важно, защото в момента живеем в икономика, която не служи на местните общности.

"Тя наистина не отразява факта, че живеем в условия на извънредна климатична обстановка и че трябва бързо да намалим емисиите от въглероден диоксид. Нуждаем се от друг вид икономика, от нисковъглеродна икономика, която е по-устойчива, ориентирана към местните общности и е нещо, което няма да дойде от големите корпорации, които вече съществуват. Наистина трябва да подпомагаме хората, които се опитват да развиват това в местата, където живеем - нови производства на храни, нови енергийни проекти, нов вид транспорт, нов тип жилища. Хубаво е да инвестираме в това, вместо да слагаме парите си в банки. Много често банките, в които влагаме пари, влошават проблемите. Можем да подпомагаме хората, като инвестираме в тях и подкрепяме друг вид икономика. Споменах, че съм от хората, които стартираха пивоварна в нашия град. Ние сме първата пивоварна във Великобритания, 100 процента собственост на общността. Наскоро събрахме 180 хиляди лири инвестиции от местните хора. Сега имаме 270 собственици, които участват в бизнеса и той наистина процъфтява. Това означава, че отговорността ни е по-скоро към общността, вместо към банката".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еко училище на Младежкия воден парламент

Ученици получиха нови знания за проблемите за опазване на природата

Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент се проведе в парк “Кайлъка“ край Плевен. В продължение на седмица млади еколози от цялата страна бяха истински научни изследователи по време на Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент. Това е организация, която обединява екоклубове от различни градове. Веселина..

публикувано на 14.08.22 в 18:38
Явор Гечев

Природозащитникът Явор Гечев търси осиновители на бездомни кучета и котки

"Всеки ден се появяват десетки, бих казал стотици животни, които търсят дом, които хората са ги намерили някъде захвърлени и за които трябва да се намери решение. За да привлечеш вниманието на хората трябва да има по-нестандартни подходи", каза за БНР Явор Гечев, който има сайт за осиновяване на изгубени кучета и котки. Явор Гечев:..

публикувано на 06.08.22 в 16:39
Николай Димитров Алтънчев

Николай Алтънчев развива алтернативен туризъм

"Това са дървени пирамиди с размера на голяма палатка, в която могат да се съберат до двама- трима души. Пирамидите са изградени изцяло от плътно дърво и умалено копие на Хеопсовата пирамида ", каза за БНР Николай Димитров Алтънчев, който гради дървени пирамиди във вилно селище край Варна. Стобските пирамиди без административно обслужване от..

публикувано на 05.08.22 в 12:03
Музей

Музеят на хумора в Габрово отказва спонсорства от компании, свързани с тютюна, хазарта и изкопаемите горива

Музеят на хумора в Габрово отказва реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. "Тази кампания е резултат от сътрудничеството ни в последните месеци с Грийнпийс – България и е резултат от усилията ни в подготовката на 25-ото Габровско биенале, което е с фокус климатичната криза." Това поясни пред БНР Маргарита Доровска, директор и..

публикувано на 02.08.22 в 13:30

Руслан Стрилец: Разработваме методики за изчисляване на щетите от войната върху природата

Каква е цената, която природата на Украйна плаща за войната? Заради военните действия в Черно море нищо чудно дълго да виждате повече делфини, не е изключено и мъртви делфини да изплуват на бреговете ви, казва с тъга министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец. "Ние сме първата държава в света, която разработва методики за..

публикувано на 02.08.22 в 10:51

Науката в дланта ни: Как се гледа "Цвете в епруветка"?

Можем ли да държим науката в ръка и да наблюдаваме как процъфтява? Можем благодарение на биотехнолозите Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов . Проектът им "Цвете в епруветка" е сравнително нов, но вече провокира смели мечти. От Петър и Йоана можете да купите биологично бижу, достойно за подарък на най-любимите хора. "Цвете в епруветка" е напълно..

публикувано на 30.07.22 в 20:20

Дойчин Владимиров и съпругата му се занимават с отглеждане на цветя от 20 години

Едно пътуване до далечна страна - Индонезия преобръща живота на Дойчин Владимиров. Пленен от красотата на водните лилии, той решава да ги отглежда и у нас. И семейството започва преди седем години с пет вида от водните растения, за да се наслаждаваме днес на повече от 50 цвята в единствената по рода си ферма. Дойчин Владимиров и „Черната принцеса“..

публикувано на 25.07.22 в 15:20