Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Момеков: Лекарството срещу Covid ще обхване най-сивата група - хората у дома

Илюстративна снимка
Снимка: Ани Петрова

Лекарството на „Мерк“ срещу Covid-19 ще бъде първата възможност за терапия, насочена към най-сивата група пациенти - тези, които се лекуват в домашни условия. Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и агенцията (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.) хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата.“

Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността, поясни Момеков.

Запитан как ще се реши въпросът със стойността на това лечение специалистът коментира:

„Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП.“

Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков.

Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент - над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност, отбеляза той.

„Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив.“

Според проф. Момеков ваксинационната кампания у нас е замряла, защото „не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни“

Хората трябва да проумеят, че по официална статистика тази болест у нас убива около 4% от тези, които се разболяват, допълни той.

Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия ковид.“

Заради рейтинги телевизиите, в които всички бяха ваксинирани преди лекарите, продължават да разпространяват фалшиви новини. Изключително нелепо е, че постоянно се дава трибуна на некомпетентни хора, заяви Георги Момеков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Щолц защити миграционната политика на кабинета си

Германският канцлер Олаф Шолц защити миграционната политика на своето правителство в реч пред Бундестага. От понеделник Берлин въвежда спорадичен граничен контрол по сухопътните граници. "По времето на нашето управление броят на мигрантите върви надолу, включително защото въведохме граничен контрол. Това се оказа успешна мярка и затова ще..

публикувано на 11.09.24 в 13:38

Ниски доходи затрудняват достъпа на гърците до здравни услуги

Гърците са с ограничен достъп до здравни услуги поради ниски доходи, според публикувано днес проучване. Медицинските услуги са скъпи и недостъпни за много гърци, посочва проучване на Института за алтернативна политика. В сравнение с другите европейски страни четири  пъти повече гърци не са получили необходимото здравно обслужване..

публикувано на 11.09.24 в 13:20
Стоян Денчев

Стоян Денчев: Видя се, че Доган не е това, което всички очаквахме!

Видя се, че Ахмед Доган не е това, което всички очаквахме! Това каза пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, главен секретар на МС в правителството на Любен Беров, съветник в кабинета на Димитър Попов, вицепрезидент на "Мултигруп", бил е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, почетен председател на Съюза на..

публикувано на 11.09.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Смолян започва учебната година със закрито училище и по-малко първокласници

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: "От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след..

публикувано на 11.09.24 в 13:13

Полицията със засилени мерки около училищата за първия учебен ден

Полицията ще предприеме засилени мерки около училищата в първия учебен ден - 16 септември. Вече са проведени срещи с ръководствата на училища и регионални инспекторати. "Както преди началото на учебния ден, така и в края на учебния ден, за да може да се гарантира безопасността, когато децата влизат или излизат от училищния двор, да може да..

публикувано на 11.09.24 в 13:06

Олимпийските герои бяха отличени на церемония в МС

Българските спортисти, които се класираха до осмо място на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, бяха наградени на тържествена церемония в Министерския съвет. "Формулата на успеха е постоянство и много любов", каза за "Хоризонт" олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Карлос Насар: "Това състезание ми костваше цял живот..

публикувано на 11.09.24 в 12:51
Дейвид Лами и Антъни Блинкън пристигат в Киев, 11 септември 2024 г.

Първите дипломати на Великобритания и САЩ са на визита в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да обедини света за ответни действия срещу всеки, който помага на Русия, а Съединените щати и Великобритания наложиха икономически санкции срещу Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и неговият британски колега Дейвид Лами пристигнаха в Киев за поредица от срещи. Във вечерното си..

публикувано на 11.09.24 в 12:35