Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Пътешествие в България" в 25 снимки

Снимка: Иван Русланов

25 снимки показват различни кътчета на страната ни във изложбата "Пътешествие в България". До 20 ноември тя е подредена в Bulgaria Mall в София. Много от фотографиите са запечатили непопулярни места. 

"Обичам да се втурвам в природните забележителности на България. Имах възможност тази година да се запозная с красотата на Маджарово. Черната скала представляваше истински красив родопски кът. В подножието на скалата, която се обитава от лешояди, има много цветя", каза блогърът Дарио Диониси в предаването "12+3".  

Елена Иванова сподели, че първата подобна изложба е била показана в София, Пловдив и Варна, но тази година идеята снимките да стигнат и до по-малки населени места. 

"Искаме да покажем, че да пътуваш в България е хубаво, безопасно и практично... За мен е лична мисия - искам да науча хората да опознаят и да опазват нашето природно богатство", допълни Дарио, а Елена посочи, че търси интересни места предимно в България и пандемията не е попречила на пътешествията ѝ. 

"Има нужда от актуална информация за местата, защото с времето всяко място се променя". 

Интервюто с Елена Иванова и Дарио Диониси можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Моджиб Латиф: Вървим в грешната посока. За никакво опазване на климата и дума не може да става!

Представителите на близо 200 държави приключиха двуседмичните преговори в рамките на световната климатична среща в египетския курорт Шарм ел Шейх. Още преди началото очакванията към климатичната конференция бяха значително попарени от драматичните последици на войната в Украйна върху енергийния пазар . Но в края на конференцията все пак..

публикувано на 26.11.22 в 09:39
Йорданка Фандъкова - кмет на София, Десислава Билева - зам. кмет по екология, Ивайло Иванов - директор на Столичния инспекторат

Фандъкова: 7 фирми са ангажирани със снегопочистването на София

7 фирми са ангажирани с почистването на София от снега, като те разполагат с необходимата техника за това, показа проверката на кмета Йорданка Фандъкова. 335 машини, 11 малки роторни снегорини за тротоарите и верижна техника за природен парк Витоша са налични. 55 са точките, на които ще бъде разположена техника, която ще е в готовност да..

обновено на 20.11.22 в 05:25

80% от вредните емисии са произведени от богатите. Може ли да компенсира обикновеният човек, загрижен за климата?

Проектът "Разкриване" анализира дефектите на комуникацията в България за климатичните промени. "Проектът е насочен към подпомагане на медиите, НПО и разработващите политики да подобрят механизмите на комуникация. Не изследваме какви са маркетинговите подходи към общуването по климатичните промени. Изследваме къде се чупи в голямото..

публикувано на 18.11.22 в 10:18

Петко Ковачев: Значителна част от българските домове могат да са енергийно независими

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават..

публикувано на 18.11.22 в 09:48
Представители на Гражданско сдружение

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно. Инвестицията за над 420 милиона веро на фирма "Петрургия" на свързания с..

публикувано на 17.11.22 в 14:45

Акция и подписка срещу фермите за кожи в ЕС

Пред Народния театър „Иван Вазов” ще бъде изложена триметрова лисица.  Инсталацията е част от акция срещу фермите за кожи в Европейския съюз. За целта е активна и подписка в социалните мрежи. Европейска гражданска инициатива за забрана на отглеждането и убиването на животни за ценни кожи Организатор на днешното събитие е гражданската..

публикувано на 16.11.22 в 10:22

ВЕИ в Черно море - между интересите на инвеститорите и рисковете за морските обитатели

Гърция също все още няма нито една перка в тяхното морско пространство – контрира Димитър Куманов от Сдружение "Балканка". "Нека ни изпревари Гърция, нека минат пет години, да видим какво ще се случи, пък тогава ще си говорим! Защото Гърция има 14 000 км морски брегове, ние имаме 380 ." Румънските инсталации също могат да блокират..

публикувано на 15.11.22 в 08:03