Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завишаване на текущото потребление с 20% ще създаде проблем

Недялко Калъчев: Няма достатъчно налични тестове за антитела

Може да има забавяне в доставките заради транспортната ситуация в Европа

Недялко Калъчев
Снимка: БГНЕС

Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с оглед на очаквания наплив на желаещи да се тестват от утре. Това стана ясно от думите на д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас.

В разгара на поредната вълна от коронавирус се правят и достатъчно други тестове, уточни той пред БНР.

„И без сертификационните тестове имаше достатъчно много тестове и ние постоянно завишаваме поръчките към доставчиците. Не съм много убеден, не мога да говоря за цялата страна – не създадохме мрежа за междулабораторно взаимодействие, за да може да се споделят ресурси и да се знае. Ако направим преглед от Видин до Малко Търново и от Силистра до Петрич, аз мога горе-долу да ги изредя къде и какво има. Проблемът е, че е в моята глава, а не на бюрото на министъра. Капацитетът не е ясен за управляващите, ясен е за такива любопитковци като мен. Това не е правилният подход.“

„Едно завишаване с 20% на текущото потребление в момента ще създаде проблем“, прогнозира Недялко Калъчев. Той предупреди, че е възможно забавяне в доставките на тестове предвид транспортната ситуация в Европа.

Всички областни градове имат капацитет донякъде и възможности да изследват тези антитела. Това се отнася и за по-големите общини, поясни Недялко Калъчев. По-малките, които пък не разполагат с такава техника, според него „са прилично обхванати от съответните „майчини“ лаборатории, гнездови лаборатории на областните центрове“.

„В момента повечето от лабораториите в страната, които изследват антитела за коронавирус, работят с тестове, които са, образно казано, от тези, за които става дума във вчерашния брифинг на министерството. Това са антитела срещу спайк протеина, срещу шипчестия белтък на вируса, които антитела се произвеждат и от ваксините. Тоест по тези антитела може да се оцени и ваксиналният имунитет, и имунитет след преболедуване“, коментира д-р Калъчев в предаването „Преди всички“.

На много малко места може да се наложи лаборатории да променят доставчика на оборудването и реактивите, уточни той.

Повечето от големите производители отдавна са направили индексите за преобразуване на измереното количество антитела и над 80% от оборудването у нас позволява лесно преминаване на резултата в BAU единици, поясни д-р Калъчев. Той изрази предположение, че на повечето места ще се установи равновесна цена около 25-30 лева за изследването на антитела.

Този експеримент в момента в България ще бъде отчетен в европейски мащаб, защото са малко страните, които признават антителата – Австрия, която е член на евросъюза, Швейцария, която не е член, колеги от Румъния тръгват по този път. Това, което се случва в България, ще бъде отчетено като едно опитно поле. Защото войната срещу антителата е епична“, подчерта Недялко Калъчев.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05