Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелен сертификат и за антитела, ще важи само за България

МЗ препоръчва зелени сертификати в изборните секции

| обновено на 09.11.21 в 18:17
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

От четвъртък, 11 ноември, се въвеждат зелените сертификати, получени след изследване на антитела. Това обяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификатът ще е за хората, прекарали безсимптомно, или за тези, които сами са се тествали с тест от аптеката.

Ще се търсят антитела от типа IGg. Цифрата ще бъде 150 bau на единица.

Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система:

„Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и съответно, ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек да може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров. 

Документът ще важи само на територията на страната за срок от 90 дни.

Резултатът от лабораторията ще е с референтен номер, който всеки ще може да попълни  в системата и да получи сертификат.

Тестването за антитела ще обхване и онези, които са преболедували безсимптомно, тествали са се в домашни условия, както и за тези които по-късно са започнали да се лекуват, без да са били установени е ПСР тест, уточни вирусологът проф. Радка Аргирова. Ще се признават само определени показатели.

„Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следващата зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а хора които са и преболедували, но и протектирани. Ще се търсят антитела от типа IGG само. Праговата цифра ще бъде 150 bau/ml на милилитър. Всеки тест, който е на лице ще се умножава по толкова, че да се получи цифра, която трябва да бъде над 150"

Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система. Всички лаборатории, интегрирани към тях, ще изпращат резултата на дадения пациент, ако отговаря на параметрите, а системата ще генерира референтен номер, обясни Иво Стойчев от Информационна обслужване. 

"Лицето ще може от His.bg да получи своето удостоверение. Разбира се, удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията, за да може, в случай че лицето желае веднага да получи своя документ, той да му бъде предоставен".

МЗ препоръчва зелени сертификати в изборните секции

Здравното министерство препоръчва зелени сертификати за членовете на секционните избирателни комисии, наблюдателите и застъпниците по време на изборите две в едно, които предстоят в неделя. Това обяви министър Кацаров. Той поясни, че вчера е имал среща с членовете на ЦИК: 

"Това, според тях, не може да се случи. Те казват, че партиите нямат готовност, че повечето от хората, които са предложили, вероятно няма да пожелаят изобщо да се тестват. Това са техните мнения и, че те, ако някой излезе положителен, нямат готовност да го заменят с друг. И, че ако ние въведем задължително такова изискване, това значи да провалим изборния ден в неделя".

Кацаров обясни, че в този случай изборите ще проведат при спазване на дезинфекция, проветряване и дистанция, а предложението за зелени сертификати ще бъде само препоръка.

От Здравното министерство обещават да осигурят безплатни тестове, в случай че ЦИК се съобрази с препоръката за зелен сертификат.

Здравният министър обясни, че причината 15 области на страната да са останали без тестове за учениците в начален етап е забавяне от страна на фирма-доставчик. Кацаров уточни, че вчера са били доставени 200 000 теста, а днес - още 80 000. Общо поръчаното количество е повече 1 400 000 тестове.

Междувременно станя ясно, че над 68% от учениците от 1 до 4 клас в София се връщат в училищата от утре. Декларации за съгласие за тестване на децата са подали повече от 32 600 родители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08