Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво очакват жителите на Стражица от бъдещите депутати

От пълна апатия до изразена гражданска активност в ромския квартал „Холивуд“

Стражица
Снимка: Здравка Маслянкова

Избирателната активност в област Велико Търново към 11 часа е 9%, което е с 5 % по-ниско от парламентарните избори на 11 юли и с 20 % по-слабо от президентските избори преди пет години. От 2006 година до сега избирателите в областта са намалели с 12 000 и сега са близо 208 000. Гласува се в 420 секции. 

Данните на Районната избирателна комисия във Велико Търново днес показват различна активност за двата вида избори в три от десетте общини в областта. В общините Златарица и Полски Тръмбеш избирателната активност за парламентарните избори е с по 1 процент по-висока от тази за президент, а в Община Сухиндол, където избирателите са най-активни, вотът, даден за президентските избори е с 1% по-висок от този за народни представители.  

Четири от 350-те машини в областта излязоха от строя – по една в Горна Оряховица и в село Драганово и две във Велико Търново. Сменени са 507 от членовете на секционните избирателни комисии, което прави 14% от изборния състав в областта, а това е най-високото ниво от трите вота тази година.  

Избиратели коментираха за БНР, че гласуват с очакване за спокойствие, стабилност, срещу корупцията и беззаконието, а от новия президент очакват България да има по-независима политика. Няма сериозни нарушения в изборния ден. След проверки на Районната избирателна комисия сигналите са счетени за неоснователни. 

Какви са надеждите за бъдещето на ромите от квартал „Холивут“ в Стражица: 

„Ще гласуваме сега, стига да стане, който ще стане, държавна глава, да управлява България. Нека тази България малко да стъпи на краката си. Засега не можем да се оплачем. Все един трябва да стъпи. И тази България трябва да бъде, да има бъдеще, да има култура. Имаме сред нас деца“, каза Хасан. 

Най-важни са за нас парламентарните, защото когато от правителството има бюджет и се отпуска към общините, тогава да. Това очакваме, да има стабилност България, да има работа, да има всичко, да има увеличение на работните заплати“, коментира Асен. 

Хасан и Асен, жители на квартал „Холивуд“ в Стражица за пети път отиват пред урната, за да гласуват. Направиха го два пъти за парламент, два пъти за кмет на община, а сега ще дадат предпочитанията си за президент и депутати.  

"Холивуд" е име, което съкварталците сами са дали. Там са построени нискоетажни панелни общински кооперации на гола поляна в покрайнините на Стражица след земетресението през 1986 година.  

Стражица    Снимка: Здравка МаслянковаАпартаментите се отдават под наем, мизерията е повсеместна, а хората са в двете крайности – от пълна апатия до изразена гражданска активност. Много от младите са на гурбет в чужбина, а останалите да живеят в „Холивут“ се борят да оцелеят в ежедневието: 

„Не очаквам нищо, аз не живея тук, в чужбина живея. По-добър живот и работа може да ме върнат, това е, друго няма…В Германия ще се връщам“.   

На мен всичките ми деца са в Германия, Белгия, Холандия, навсякъде са. Какво да работят тука? Единият има 12-и клас завършен, отличник, немски, английски, френски, всичко знае. Какво да работи тук, просто аз няма какво да работя. Ако ви кажа една истина, това ще бъде най-голямата лъжа, защото всеки обещава, не завещава. Погледнете ни“. 

„Голяма мръсотия е тук. Зимата и изборите - и двете са важни, да имаме президент, да имаме всичко, ама никой не помага. Виж мазите какви са. Уж обещават всичко – ще ремонтират, циглите ще оправят, пък от колко години никой не идва да проверява. Мазите са пълни с вода“. 

„За младите няма работа, много зле сме тук. Надяваме се, но едва ли ще се промени. Не зная ще гласувам ли, двоумя се“.

Стражица               Снимка: Здравка Маслянкова

„Малко да се подобри хигиената, малко да се образоват хората, защото има хора, които нямат 6-и клас и точно това е проблемът, че не са образовани и правят каквото си искат. Тук сме като хуните направо. Гето няма, гето се създава от някъде, защото е по-добре да има във всеки град гето. Политиците могат да променят и да разтурят гетото, те могат всичко. Ако имат изгода ще го направят, ако нямат – няма да го направят. Струва ми се, че нямат. Нищо не правят тук за нас, само ни агитират, агитират. На някои плащат, на някои не плащат. Има и съвестни хора, които казват и да дават, не вземаме, отиваме и си гласуваме. Чувал съм, че по 30 и 50 лева давали, което са нищо“. 

„Де да ги знам, на едни дават пари да избират. Дават на десетина-дванадесет човека, на другите няма и за туй нещо амбиция става тук, заради тези пари. Чувам, че раздават по 50, по 40, но на 10-12 човека, повече не. Аз не съм вземал пари никога от тях“. 

За никоя стотинка няма да си продам гласа“.

"Основното затруднение на хората е, че още при първоначалното действие не отбелязват, че искат да гласуват и за двата избора, така че явно информационната кампания за гласуването с машини не е била толкова добра и изчерпателна", допълни  каза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, организацията е наблюдател на изборите у нас и в чужбина.

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50