Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото повече няма да прощава лошо възпитание и слаби политики

Димитър Аврамов: За пръв път от 8 години насам има позитивна перспектива

Хората очакват конструктивизъм и ако не го получат, както се появи ПП, така може и да изчезне

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

За пръв път след избори България тръгва с оптимистична перспектива, възпитано напред, със съзнанието, че трябва да има диалог. Това мнение изрази пред БНР политологът Димитър Аврамов.

„За пръв път от 8 години насам изглежда, че има някаква позитивна перспектива. Появи се някакъв човек, кандидат за премиер, който каза на първо място – аз съм кандидат за премиер, а не непременно премиер, и на второ място – ние като грешим, се извиняваме. О, чудо! Такова нещо не сме виждали от безгрешния бивш премиер г-н Борисов.“

Димитър Аврамов уточни, че не е фен на Кирил Петков и Асен Василев. Относно обявените възможни имена за следващия кабинет, той посочи:

„Разговорът трябва да се води в парламента, той е коалиционен и ако Кирил Петков и Асен Василев настояват по начина, по който настояваше Слави Трифонов, просто няма да стане.“

Хората очакват конструктивизъм и ако не го получат, както се появи ПП, така може и да изчезне след 5-6 месеца, смята политологът.

Обществото няма да прощава повече лошо възпитание и слаби политики.“

Има отлив на избиратели, които биха гласували за ГЕРБ, има отлив на перспектива, категоричен е Димитър Аврамов.

„Не можеш да продължиш да си лидер в публичното пространство, когато излъчваш негативни послания. Ако 10-12 години си бил лидер в българското общество, да завършиш с лоши послания, плашейки хората, обяснявайки им колко умрели има. В крайна сметка си управлявал десет години – не може да броиш колко умрели има. Те са в твоя списък, резултат от твоето управление.“

ГЕРБ има огромен проблем, защото е партия с ръководител, който се е отказал да я развива нататък, смята политологът. 

След като изпълни електоралното си пространство с растеж до максимум миналия път, ДБ сега е в удивителен спад, отбеляза Аврамов.

„Ако тази коалиция иска да продължи, след този срив тя може да продължи само с нови лидери.“

„ДБ прекалено много занимава българското общество с нещата, които са важни за нея, само, и го прави много елитарно. Не че Христо Иванов и Атанас Атанасов не са интелигентни хора, но със сигурност са неуспешни политически лидери към този момент“, допълни той.

Димитър Аврамов заяви, че в менталното пространство, в което се ситуира „Възраждане“, е имало много разочарование от „оядената корупционна политика на бившите патриотични формации“ и хората си търсят политически представител.

„Второ, г-н Костадинов каквито и безумия да говори, ги говори по харизматичен начин.“  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25