Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Щедрият вторник“ – празник на благотворителността след лудото пазаруване на „черния петък“

Снимка: Pixabay

Днес е т.нар. „щедър вторник“ – глобална инициатива в противовес на „черния петък“ и безконтролното пазаруване на ненужни вещи. Движението, познато като „щедър вторник“, възниква в САЩ през 2012 г.

„В момента се празнува в над 100 държави, в България го празнуваме още от 2014 година“, каза за БНР Диана Стойкова, Фондация BCause, която е официален партньор на „щедрия вторник“ за България.

Миналата година съвместно с десет организации с различни каузи са били събрани над 230 000 лева в рамките на определените две седмици на щедростта, припомни тя.

„От една страна фирмите, компаниите са свили своите бюджети и е по-трудно за тях да отделят повече средства за благотворителност. От друга страна наблюдаваме повече интерес от индивидуалните дарители. Хората са по-склонни да отворят сърцата си, защото усещат, че за всички е трудно“, коментира Диана Стойкова в предаването „Преди всички“.

Полина Харизанова от Социалната чайна във Варна посочи, че участието в „щедрия вторник“ за тях е „прекрасна възможност“. В чайната работят 8-9 социално уязвими младежи, които се обучават на базови трудови умения.

„Идеята, с която ние участваме, е да осигурим топъл обяд за тези младежи. Да им осигурим вкусна и питателна храна, която те сами ще си готвят в чайната. Средствата, които ще наберем, ще стигнат за доста дълъг период.“

Нуждите при такова социално предприятие са големи, отбеляза Харизанова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Йорданов, председател на Националната комисия по информатика и ръководител на националния отбор за олимпиадата в Египет, и Румен Михов, координатор на лагер-школата по информатика в Ямбол (от ляво на дясно)

Националният отбор на България по информатика замина за международната олимпиадата

Националният отбор на България по информатика отпътува за Египет за участие в най- престижното за годината състезание, а именно международната олимпиадата по информатика. В нея се включват отбори от 90 държави, представени от 360 състезатели. Какви са очакванията на ръководителите на нашия  отбор и къде е мястото на България в света на информатиката...

публикувано на 05.09.24 в 09:53

Обновяват хижи в НП "Рила" по българо-швейцарска програма

С помощта на българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде създаден национален природозащитен и образователен център с музейна част в царския ловен комплекс "Саръгьол". През следващите 4 години най-големият посетителски център - "Паничище", ще бъде оборудван с интерактивни информационни модули. Планински хижи на територията на..

публикувано на 05.09.24 в 06:57
Полина Карастоянова

Полина Карастоянова: 90% от туристите по света търсят непознати дестинации

Тенденцията за свръхтуризъм се развива доста отчетливо в Барселона, Венеция, крайбрежието на Амалфи, някои от гръцките острови като Миконос и Санторини. Има обаче отчетливо търсене на заместващи дестинации . Това обясни в интервю за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Пандемията даде възможност..

публикувано на 02.09.24 в 13:44

Очин дол омая италианци

Мездренското село Очин дол е малко известно, а в Италия никак. Но съвсем случайно го откри група италиански студенти.   Разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа" е свързан с Очин дол и даже е преведен на италиански от Леонардо Пампури, издаден в "Antologia del racconto bulgaro" (Антология на българския разказ) от културната асоциация в Италия –..

публикувано на 02.09.24 в 11:48

През следващите 2 години IT секторът очаква да разкрие още 14 000 работни места

България трябва да се рекламира като високотехнологична дестинация. Но и IT секторът трябва да е по-разпознаваем. Това става на фона на желанието на предишния редовен кабинет да възобнови идеята за общо представяне на страната ни в единен „Бранд България“. За 11-те години откакто съществува идеята за създаването на „Бранд България“, Ай Ти..

публикувано на 01.09.24 в 06:53

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“

Стартира кампанията „Излез от пътя на лошия холестерол! Изследвай се!“. Официалното й откриване бе на една от „спирките на здравето“, която се намира на Орлов мост и е с визията на Александър Везенков. Най-добрият ни баскетболист е един от посланиците на инициативата. На старта на кампанията софиянци и гости на столицата можеха да..

обновено на 01.09.24 в 04:42
Драгомир Иванов

Драгомир Иванов: Ще расте апетитът на властите да слагат ръка на социалните мрежи

"Големият извод от този случай е, че всяка власт ще има апетит към подобни платформи, защото те канализират, насочват гражданска енергия, граждански гняв . Много бързо се организира това гражданско недоволство. Затова всички тези платформи ще бъдат недолюбвани от правителствата по света ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът..

публикувано на 30.08.24 в 10:01