Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразяват ритуалната зала на родилното отделение в Горна Оряховица

Три млади художнички обагриха скучните бели стени, бебетата ще се снимат на цветен фон за спомен

По около 300 бебета се раждат годишно в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Един от най-щастливите мигове за родителите и роднините е изписването на бебето. Това се случва в малка неугледна зала, а на снимките за спомен от този щастлив миг декор са скучните бели стени. Това вече няма да е така, след като три млади художнички подеха благотворителна инициатива и напълно променят ритуалната зала на родилното отделение в горнооряховската болница. 

Художничките Невена Лефтерова, сестра ѝ Евгения Лефтерова и Нина Ковачева никога не остават незабелязани с провокативната си външност и особено с щурите си идеи и проекти, които реализират в областта на монументалната живопис, триизмерното улично изкуство и стрийт арт. Променили са много фасади в страната и чужбина, но сега каузата им е друга – да дарят и да дадат нов живот на ритуалната зала, където изписват новородените в горнооряховската болница.  

Трите художнички отдавна планирали да направят благотворителна инициатива и сега дошъл моментът, разказва Невена Лефтерова: 

„Точно заради пандемията и заради последните две години, в които доста хора си отидоха, решихме, че искаме да направим това за болницата, искаме да го направим за първия момент, в който душата се ражда. В крайна сметка животът продължава и ние не можем да спрем и тук, на земята, се раждат нови души, на които им предстои да извървят път. Решихме, че това е нашето място“. 

С вълнение и смесените чувства в ритуалната зала се завърна художничката Нина Ковачева, където е била изписвана и с двете си деца, раждани в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица: 

„Хубаво е усещането. Беше много старо, овехтяло и все пак най-важните снимки в живота ти са на тази стена, която ние ще изрисуваме и ще стане много хубаво“. 

Речено – сторено. Трите провокативни художнички се развихрили, привлекли съмишленици, получили одобрението на директора на болницата д-р Иван Иванов и от една седмица правят триизмерен стенопис с цветя, щъркели, плюшено мече, за да стане весела и неузнаваема ритуалната зала, в която се изписват новородените, разказват сестрите Евгения и Невена Лефтерови: 

„Това, което подаряваме на болницата е едно изцяло променено и освежено пространство. Тази ритуална зала ще придобие абсолютно нов облик“, заяви Евгения Лефтерова. 

„Хората ще се заснемат точно пред вратите, които са отворени за новата душа, за новия път на тази душа и ще има тази интересна, интерактивна част, в която щъркелите ще излизат зад гърбовете им“, поясни Невена Лефтерова. 

„Доста бързо се случиха нещата. Много от майките, които са раждали тук, в това отделение, също помогнаха със средства. Наши колеги художници също бяха много за тази инициатива. Те същи ни помогнаха кой с бои, кой – с пари“, допълни Евгения Лефтерова. 

„Сумата, която събрахме, е около 1300 лева. Пребоядисахме цялото помещение, нарисувахме стенописа. Ще сменим обзавеждането, ще се закупят столове и диван, за да бъде по-уютно, и ще се смени подовата настилка“, посочи Невена Лефтерова. 

Докато трите художнички преобразяват ритуалната зала за новородените, медиците надзъртат през вратата, благодарни и любопитни. Имахме нужда от това настроение, защото въпреки пандемията, бебета се раждат и животът продължава, казва главната сестра на горнооряховската болница Румянка Мусева: 

„Това е един страхотен, много мил жест от тези млади дами, които украсяват ритуалната зала, където се изписват бебенцата. Това е първият, най-щастлив момент на младите семейства. С тези красоти, които правят, и снимките, които след това остават, са нещо много хубаво, спомен за цял живот“. 

Доброто е заразно и е важно да дадеш, казват художничките Нина Ковачева и сестрите Невена и Евгения Лефтерови: 

Защото имаме нужда да дадем нещо красиво на света, отвътре имаме нужда да го даваме“, обяснява Евгения Лефтерова. 

„Така ни се дало, да. Мислим това да стане всяка година, искаме да даваме нещо и то да е свързано с децата специално“, допълва Нина Ковачева. 

„Мисля, че всичко е в даването. Хората са свикнали много да вземат през последните години, а е важно даването“, категорична е Невена Лефтерова. 

Идната седмица се очаква първите изписани бебета от родилното отделение на горнооряховската болница да бъдат посрещнати от татковците си в новата ритуална зала, преобразена благотворително от трите художнички. 

Снимки: Здравка Маслянкова  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31