Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти от НХА с изложба от текстилни произведения

Туби от маслени бои, асамблаж
Снимка: Йоанна Дертлиева

Интересна изложба от избрани текстилни произведения ще бъде представена в Арт галерия на НДК. Откриването е следващата седмица в четвъртък. Произведенията са на студенти от Националната художествена академия, правени през последните 10 годни.

Поводите за изложбата са два – 60 години специалност „Текстил“ в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК. Проектът „Студентите: изящното в текстилното изкуство” включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г. Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, начертани от студентите и преподавателите в специалността „Текстил- изкуство и дизайн“ на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложното изкуство – Националната художествена академия. 

Текстилна книга –обект

Тази експозиция трябваше да се случи още миналата година, но пандемията я отложи, както десетки други събития, казва проф. Аделина Попнеделева от  катедра „Текстил-изкуство и дизайн“, дисциплина теоретични проблеми на текстилното изкуство. 

Проектът „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обхваща и отбелязване на  122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници през годините като професорите Димитър Балев, Асадур Маркаров, Вихрони Попнеделев и много други.  

В експозицията са включени тъкани произведения с различни сюжети и стилови характеристики, които продължават добрите традиции в българската текстилна школа. Но същевременно те са и иновативни, доколкото формално могат да бъдат определени като рисунка, живопис и скулптура, създадени с текстилни материали и техники, казва още проф. Аделина Попнеделева. 

Изложбата ще бъде в Арт галерията на НДК до 23 декември.

Повече чуйте в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо са върнати двата проекта за консервация на Небет тепе

"Забележките са сериозни. Аз бих ги коментрал и с кмета на Пловдив. Сериозността на тези забележки е от това, че т.нар. проект за консервация и реставрация на практика са едни празни чертежи. По тях няма нанесени никъде описаните в записките консервационно-реставрационни работи", коментира темата пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

В административно блато ли е Националният фонд „Култура“

„Министерството на културата се намира в административно блато, но по-лошото е, че това административно блато, в което е затънал конкретно Националният фонд „Култура“ заплашва най-важния проект в новата история на България – това е проектът за култура в Националния план за възстановяване.“ Това заяви пред БНР Асен Асенов, директор на Фондация..

публикувано на 25.01.22 в 11:44

Спазва ли се вечерният час за учениците в Благоевград

Полупразни училища в Благоевградска област след решението в края на миналата седмица децата от първи до четвърти клас да учат присъствено, а останалите - онлайн . Някои родители бяха доволни, други - не, но всички бяха изненадани, тъй като разбраха за това през почивните дни. И още едно решение на областния кризисен щаб влезе в сила от снощи -..

публикувано на 25.01.22 в 11:39
Александър Кашъмов

Александър Кашъмов: Системата на достъп до класифицирана информация трябва да се усъвършенства

Има пълно затъмнение за това колко са случаите на отнемане на достъп до класифицирана информация годишно. Това каза пред БНР адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация”. „Трябва много внимателно да се премисли публичността на тези дела на етап ВАС , и второ, трябва да се помисли за това съдът абсолютно пълно и цялостно да..

публикувано на 25.01.22 в 10:32
РИМ Добрич

Част от колекциите в РИМ Добрич можете да видите и онлайн

В края на миналата година екипът на Етнографската къща към Регионалния исторически музей в Добрич започва нова инициатива, чрез която целта е в онлайн пространството да бъдат представени колекциите, които се съхраняват там. През последните две години, заради сложната епидемична обстановка, голяма част от идеите на музейните работници се реализират..

публикувано на 24.01.22 в 14:46

Защо 5G честотите притесниха авиацията в САЩ

5G честотите притесниха доста авиацията в САЩ. Причината за това е спецификата в използването на навигационните уреди на борда на самолетите . В Европа, а и в България, не се говори по тази тема. Но ситуацията е малко по-различна от тази зад Океана. Засега проблемът с използването на 5G честотите близо до летищата си остава в САЩ,..

публикувано на 24.01.22 в 10:42
Проф. д-р Виолета Димитрова

Всяка бременна жена е добре да бъде ваксинирана

През 2021 година в Специализираната болница по акушерство и гинекология "Майчин дом" в София са се родили 3 хиляди 150 бебета.   "От гледна точка на човек, който е добре запознат с демографската ситуация и процесите в страната мога да кажа, че това е добре. От една страна при нас няма забележим спад в броя раждания и същото би могло да се каже и за..

публикувано на 23.01.22 в 17:54
Подкасти от БНР