Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново продължава кампанията в помощ на двойки, които не могат да имат деца

| обновено на 26.12.21 в 10:30
"Искам бебе"
Снимка: Здравка Маслянкова

Повече от 145 хиляди двойки в България чакат своето Коледно чудо за дете. Неотлъчно в трудния път до тях са доброволците от фондация „Искам бебе“, които им помагат с подкрепа – финансова и морална. Във Велико Търново и днес продължават благотворителните инициативи на фондацията с коледен базар в централния парк „Марно поле“.

Фондация „Искам бебе“ вече 15-а година помага и окриля двойките, които вървят по трудния път да сбъднат своето Коледно чудо за дете. Всяко усилие си струва, разказва на Рождество Вероника Михайлова, координатор на фондацията за Велико Търново: 

„По-различното е това, че вече втора година ние се намираме в по-затруднена ситуация, но това не ни пречи ние да продължаваме да вярваме в чудеса и така, както до сега сме помагали, да продължаваме да се грижим по всякакъв начин за двойките с репродуктивни затруднения и да бъдем тяхна опора, тяхна крепителна сила. Коледното чудо е сутринта като се събуди детето ми да изприпка под елхата и да каже: „Мамо, мамо, Дядо Коледа е дошъл, ето му подаръците, изпил си е млякото, дал е морковчетата на еленчетата, бисквитките ги няма, само трохички са останали. Значи е минал, ама защо не ме събудихте“? Пожелаваме такова Коледно чудо да се случи, да се сбъдне в още много български семейства, които ожидат. Моето Коледно чудо да имам сина ми се сбъдна малко преди Коледа и това беше най-щастливата първа Коледа с него, която изживяхме и не може да се опише с малко думи. То е вътре в сърцето и го виждаш и немееш първо от радост, после си даваш сметка, че, за да се случи това чудо, ти си вървял упорито, ти си се стремял към това чудо и накрая това чудо ти е наградата за всички положени усилия, които си могъл да сториш“. 

8-годишният Михаил е Коледното чудо на великотърновката Вероника Михайлова. Той е неотлъчно до майка си във всяка от благотворителните каузи, които фондация „Искам бебе“ провежда, за да сбъдне мечтата за дете на семействата в затруднение.  

„Искам Дядо Коледа да им донесе дете, което да стане умно като мен. Важно е да си помагаме, защото сме добри и ще станем приятели. За мен доброто е приятелство, разбирателство. Пожелавам много здраве, щастие, късмет, обич и щастлива Нова година“, каза Мишо.


От 10 години Община Велико Търново подкрепя финансово двойките с репродуктивни проблеми за различните изследвания преди инвитро процедурите и си сътрудничи с фондация „Искам бебе“. Родени са близо 70 деца. Помагаме по всякакъв начин, разказва Вероника Михайлова, докато продава на 25 и 26 декември на коледния базар във Велико Търново дарените от цялата страна ръкоделия, сувенири и книги за каузата: 

„Ние им помагаме най-напред информационно, за да може хората да не се чудят към кого да се обърнат, да знаят, че ние имаме ресурс първо като жени, които са минали по този път и знаят на къде да насочат такива двойки, второ – помагаме психологически, логистично и разбира се – финансово. Днес на този базар ние отново ще събираме средства чрез дарени творби от цяла България и събраната сума ще бъде за такава двойка, дори имаме вече една определена двойка, която ни потърси съвсем наскоро и искаме нейното чудо да сбъднем. Жената, която ми се обади, е на 42 години и дори може да е с изчерпан яйчников резерв. Посъветвах я да си направи необходимото изследване и от там насетне ще действаме в зависимост от това какъв път има тя да извърви. Статистиката сочи точно така, че, когато работим заедно като организация и институция, нещата вървят напред. В чудесни отношения сме с Община Велико Търново, за което отново им благодарим, а ние от своя страна се стараем да не разочароваме тяхното доверие към нас. Пожелаваме си здраве и Рождество, раждане, здраве и деца“. 

Трета година по пътя към сбъдването на мечтата за свои деца върви Мария Дафинова, която е и доброволец към фондация „Искам бебе“: 

„За мен Коледното чудо е Дядо Коледа да ми донесе мечтаните две рожби, защото много си мечтая да си имам момченце и момиченце, близначета, но докторите и Господ ще направят каквото е нужно и се надявам това да се случи през новата година и за мен. Другите двойки да не се отказват, да вярват в докторите и да знаят, че ще се сбъдне, рано или късно, мечтата за тяхното желано детенце, ще я бъде. На Рождество пожелавам всяко едно семейство, което мечтае да си има рожба, тя да дойде в техния дом и да се чуват детски смехове повече в България“.  

Петмесечно момченце е сбъднатото Коледно чудо за младо семейство от Велико Търново. Чакали рожбата си три години: 

„Чудото се случи. В началото се бяхме малко разочаровали, че не се получава, но в един прекрасен момент си казахме - все някога ще стане. Отказахме се да го мислим толкова и се случи. Аз съм Ирена“. 

„Аз съм Недялко. Най-вече бях до нея. Тя си мислеше, че няма да се случи, казвах ѝ, че няма как да не стане, има и други варианти, в краен случай, ако се наложи, ще преминем към тях, но слава Богу, всичко мина наред и се случи нашето желание“. 

„Усмивките на децата са наистина идеалното чудо. Като ги видиш щастливи и усмихнати, няма по-хубаво нещо от това. Пожелаваме на семействата, които вървят по нашия път, никога да не се отказват и чудото ще дойде. Когато не го усещаш, не го чувстваш, точно тогава ще дойде това чудо“, каза Ирена. 

„Само успехи, без да се отказват, да са упорити, няма начин да не стане“, пожела Недялко. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта. Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт.  На източния фронт пожарът е локализиран. С верижна..

публикувано на 04.08.24 в 22:07
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред

В Черно море турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" ще търси находища на природен газ

Турският сондажен кораб от седмо поколение "Абдулхамид Хан" е изпратен от Средиземно в Черно море, за да участва в търсенето там на още находища на природен газ, съобщи "Хюриет дейли нюз". На борда на най-модерния турски сондажен кораб е министърът на енергетиката и природните ресурси  Алпарслан Байрактар, който каза на брифинг, че газовото находище..

публикувано на 04.08.24 в 21:55

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим. Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селищата да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 04.08.24 в 21:42

Статуята на Ане Франк в Амстердам отново осъмна с надпис с червена боя "Свобода за Газа"

За втори път това лято статуята на Ане Франк в Амстердам осъмна с надпис с червена боя, който гласи "Свобода за Газа". Този път и ръцете на еврейското момиче, станало известно със своя дневник за нацисткия режим, също са били боядисани с червена боя. Полицията е започнала разследване. Към момента няма заподозрян.  Надписът на статуята е направен в..

публикувано на 04.08.24 в 21:22

Майки от село Смилян поискаха безопасност за децата на пътя

Майки от смолянското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта на пътя по направлението Смолян - Рудозем, който минава през кв. "Долен Смилян". Шосето през квартала е част от републиканската пътна мрежа в посока Рудозем и трафикът е натоварен.  С мирен протест..

публикувано на 04.08.24 в 20:08
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05