Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Откритията изясняват детайли от фортификацията на селището по време на Римската империя

Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект.

Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер, разположен да пази границата на Римската империя в началото на II век.

Откритията се случват по време на втората фаза на т.нар. воден цикъл, който тече от ноември миналата година на територията на Силистра. Сформирани са четири екипа археолози, които да наблюдават работата на изпълнителите на проекта на ВиК.

До момента по време на строителните дейности археолозите са попаднали на стени на римски сгради от IV-VI век и на довеждащи водопроводи от различни епохи. Според учените това показва, че водоизточниците са били постоянни и са захранвали града в продължение на близо 1 300 години.

На преден план доц. Олег Александров, до него колегите от екипа му д-р Ева Димитрова и Мириян Пантелеев

Най-значителното откритие с голяма научна стойност е на екипа на доц. Олег Александров от Великотърновския университет - открито е мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум.

„Става дума за част от главната порта на легионния лагер. Легионният лагер в Силистра е вторият изобщо на територията на българската страна, позициониран на границата на Римската империя в началото на II век. Оттогава Силистра съществува като селище. Попаднахме именно на тази най-ранна структура.“

Откритието ще позволи маркирането на границите на легионния лагер с главните му сгради и улици, допълва археологът.

Монети, намерени по време на разкопките в Силистра. Снимката е предоставена от доц. Олег Александров

Находките са много, уточнява доц. Александров.

От много епохи – II-III век, късноантични от IV век, от V-VI век, от Средновековието имаме много находки, че чак до ново време.“

Легионният лагер е с големина 400-450 метра.

Проф. Георги Атанасов от РИМ - Силистра

Откритието коригира представите на учените за римския легионен лагер, коментира проф. Георги Атанасов от РИМ - Силистра.

„Ние го смятахме, че е 22 хектара. Благодарение на това откритие вече го редуцираме на 18.“

Визуализация на Централната северна порта на римския легионен лагер. Снимката е предоставена от доц. Олег Александров

Главната порта е най-комуникативната порта, от нея нататък е селището, пояснява проф. Атанасов.  По думите му е налице огромна агломерация от около 90 хектара укрепена територия.

„В България само Филипопол има такава голяма укрепена територия.“

Очаква се проучванията на археолозите да продължат 2-3 месеца. Ще бъде ли спрян проектът на ВиК и каква ще е съдбата на направеното откритие?

„Тази структура няма как да бъде демонтирана и да се изпълни инвестиционният проект. Структурата ще бъде запазена“, посочи доц. Александров. По думите му тръбите ще я заобиколят.

Структурата има огромна научна стойност, но експозиционната ѝ стойност е много ниска – висока е едва 1 метър и е значително под нивото на сегашния уличен терен.

Преди малко повече от година, отново при изкопни работи в Силистра бе направено и друго археологическо откритие - римска пещ, най-голямата у нас от времето на Късната античност, припомни проф. Георги Атанасов.

„Това е най-голямата римска пещ, откривана в българските земи, много добре запазена.“

Проучванията около пещта спряха строежа на социално жилище с 16 апартамента по проект на Общината. От местната управа съобщиха, че са изпратили искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството за актуализиране на стойностите на проекта, за да може строежът да продължи, а римската пещ да бъде експонирана в сутерена на сградата, но все още нямат отговор.

Снимки: Незабравка Кирова, доц. Олег Александров

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Величкова

Красимира Величкова: Около 95 000 украинци бежанци са в България и малко под 60 000 са в хотели

"Около 95 000 украинци бежанци в момента са в България и малко под 60 000 понастоящем са в хотели". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Красимира Величкова , съветник на вицепремиера Калина Константинова: "Има над 400 хотела , които са се записали по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден..

публикувано на 27.05.22 в 08:25

Поскъпването на туристическите пакети e между 10 и 20 на сто

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто . В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА: Туристическите пакети поскъпват заради горивата и..

публикувано на 26.05.22 в 15:21
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29