Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Залагаме на много реформи, трябват ни 6 месеца

| обновено на 03.02.22 в 21:17
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Всеки ден има кризи за решаване. Заварихме модел - функция на колко са болни на 100 000 и на база на това държавата трябва да решава какво да затваря, ние казахме, че ще направим модел, който е функция на най-критичния фактор на здравната система – това са интензивните легла и техният капацитет. Това заяви премиерът Кирил Петков пред БНТ.

На базата на този модел управляваме Covid кризата в най-голямата вълна без реално да има големи мерки на затягане. Доволен съм от реакцията на министър Сербезова за жената във Враца, добави Петков.

Хората, които са антиваксъри, те са 15 различни групи с различна мотивация. Всичките групи се обединяват, че ако няма трибуна, на която някой да ги изслуша, те се капсулират и стават агресивни, добави Петков.

Ако стигнем до 60% ваксинация или ако паднат интензивните легла под 5%, тогава махаме зеления сертификат, повтори Петков. Имаме ясни модели и вземаме ясни решения, уточни още той.

Залагаме на много реформи, които трябва да се случат. За да се направят смислено и да се постигнат резултати, те не могат да станат от днес за днес. За да може да се направи правилно плануване за тези реформи, ни трябват 6 месеца. Ако няма актуализация на бюджета, няма да знаем най-правилните стъпки за тези реформи. На 6-ия месец трябва да имаме ясен план, уточни премиерът, цитиран от БГНЕС.

За първи път инвестираме в безплатни детски градини и ясли. Не трябва да има хора под линията на бедност, каза Петков. "Трябва да имаме инвестиция в човешки капитал и социална мрежа от прекалена бедност", добави той. Не може България да има 50% от продуктивността на труда, а заплащането е на 27%, това означава, че нещо не се случва правилно в капиталовите инвестиции, подчерта Петков.

Не правим движенията политически, виждаме проблем, тръгваме да го решаваме и какъв е политическият отзвук от това, не ни е приоритет, заяви Петков.
Премиерът беше попитан и за предупреждението на президента Румен Радев във връзка с "Булгаргаз". "Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата", отговори Петков.
И заяви, че не смята изказването на държавния глава за жълт картон.

Кирил Петков коментира тази вечер по БНТ и отказа на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да участват в създадената временна комисия за промени в Конституцията, чийто председател ще е Христо Иванов от "Демократична България":

„На ниво конституционни промени ние бихме се много радвали, ако опозицията реши да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, за пръв път да имаме промяна в прокуратурата, така че всички ние да сме сигурни, че има правосъдие в България - но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия“, каза премиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза. Това гласи позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната. "Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за патрулиране на въздушното й пространство от миналата година, когато предаде на Украйна дузина..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Новите дарения - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват  тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците се присъединиха и части на..

публикувано на 23.07.24 в 08:06