Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светът е единен - той осъжда Путин"

Светослав Терзиев: Русия е в слаба позиция и трябва да търси решение, не да поставя ултиматуми

"Силата на Украйна не е в оръжията, а в световната подкрепа, нейният отпор е по-скоро морален"

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Русия е в слаба позиция, целият свят я осъжда и тя трябва да търси решение, а не да поставя ултиматуми. Всяка крачка напред я прави още по-слаба". С тези думи започна коментара си пред БНР журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев и добави:

"Условията, които поставя Русия на Украйна, са по-скоро ултиматум, а не условия за преговори. ... Путин не може да победи. Кого ще победи и как ще победи? Той може да присвои територия със сила, но не може да победи. Той тази война я загуби. Той дори нямаше повод за тази война, нямаше морално основание. Ползва понятия от Втората световна война, когато е било нормално да се извърши демилитаризация и денацификация в една държава, където е управлявал един чудовищен режим, довел до разпалването на ВСВ".

"Как да се откаже Украйна от територия, това не подлежи на преговори, дори Конституцията го забранява. Как да промени Конституцията, когато няма как да заседава нормално парламентът. Какво е това искане да се разоръжи Украйна - тя се съпротивлява с леко стрелкови оръжия, отколкото с тежки, с каквито я напада Русия. неравенството във въоръжението е очевидно", подчерта той.

Според него силата на Украйна не е в оръжията, а в световната подкрепа, която получава:

"Нейният отпор е морален, затова тя е симпатична в момента на толкова много страни. ... Украйна достойно се съпротивлява въпреки разликата в съотношението на силите".

Терзиев изтъкна, че Русия е в невиждана досега международна изолация:

"На пръстите на едната ръка се броят страните в света, които я подкрепят. Аз не си спомням някой да е бил в такава изолация, каквито и войни да са протичали. Виждаме, че светът е единен - той осъжда Русия". 

Журналистът прогнозира само технически споразумения от третия кръг на преговори за спиране на войната:

"По-големи надежди може би трябва да заложим на срещата на 10 март в Анталия между външните министри на Украйна и Русия". 

По думите на Терзиев голямата цел на Путин е териториална - възстановяване на Съветския съюз, а конкретната е отцепване от Украйна на сухопътен коридор на Русия до полуостров Крим.

"Това е едно съединение с Русия. По-нататък му остава Херсон, Одеса и да съедини с Приднестровието, което е една отцепническа територия в Молдова. по този начин той би завладял и цялото Черноморие на Украйна. Това е видима от военните действия на Русия стратегия, о мисля, че ще е много трудно да се постигне, защото не става дума само за рускоезично население. Дори да завладее територии, той няма да ги притежава истински, а и кой ще му признае на Путин такова завладяване на чужда територия".

Той определи стратегията на Путин като стратегия на свършените факти и изказа очакване Русия да продължи да я следва, "защото иска да извие ръцете на Украйна".

Мнението на Терзиев е България да не се замесва в този конфликт пряко:

"Може да приема бежанци, да подпомага, но не е участник. Полша също няма да се замеси в конфликта. ... Когато една натовска държава е забъркана във военен конфликт и тя получи някакви удали, това означава удари срещу цялата организация и автоматично да се задейства Член 5 на Вашингтонския  договор. Може да се получи една каскада от събития, които да не предполагат радикална промяна на обстановката на военния терен, но да забъркат много държави и да стане неуправляем процесът. Затова западните държави не проявяват голяма охота и за обявяване на забранена зона за полети над Украйна, защото това ще означава да пречат на Руските самолети. Това ще означава забъркване на НАТО в тая война. Това трябва на всяка цена да се избегне".

Интервюто на Людмила Железова със Светослав Терзиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана програма - с финансиране и отговорности . Докато не стане това, всеки следващ министър ще се снима,..

публикувано на 26.08.24 в 15:37

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21