Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наташа Кахич и сина ѝ Максим от Украйна намериха подслон в Свищов

Посещават безплатния курс, организиран от Община Свищов по български език за бежанците

Наташа Кахич и сина ѝ Максим от Украйна
Снимка: Здравка Маслянкова

Животът на Наташа Кахич и сина ѝ Максим коренно се променя за няколко дни. Те са сред първите украински бежанци, които преди седмица прие град Свищов.

„Бягахме от Одеса и дойдохме тук във вторник и живеем в Свищов. Всички близки, родителите, всички останаха в Украйна. Рязко започна войната, стреляха и всички се събрахме бързо и дойдохме. Аз сама дойдох с детето и повече никой нямам тук“, каза за БНР Наташа Кахич.

Наташа Кахич и синът ѝ са част от групата украински бежанци, които с организацията на украинския депутат и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе намериха убежище в Свищов. Наташа живее безплатно в социалните жилища на крайдунавската община и разказва за условията в новия си временен дом:

„Много е хубаво. Всички ни посрещнаха приятно и ни помогнаха да ни преведат от Украйна тук. Всичко е безплатно, хранят ни, дадоха ни хубави стаи. Много сме благодарни за това посрещане. Много е добре. Сега сме тук и чакаме детето да го устроим на училище. Засега ще бъдем тук, докато в Украйна е война. Имаме български произход и гражданство и си чакаме документите за България. Документите ни са в посолството. С мъжа ми сме българи и затова подадохме документи и чакаме“.
Наташа все още не е с уреден статут и не може да започне работа, затова се е заела със сина си. Разказва, че новите им приятели в Свищов са подарили учебни помагала за Максим, който е в четвърти клас. Започнаха да ходят и на безплатния курс, организиран от Община Свищов по български език за бежанците. Наташа се старае да върне стария живот и активности на сина си, който в Украйна е тренирал футбол и карате, ходил е на плуване и на уроци по пиано:  
„Докато има време и аз не работя, го организирам – на футбол, пиано, което можем да организираме. Детето да се адаптира, да привикне с вашите деца, с българските традиции хора. Да не седи, организираме го в някакви кръжоци да се занимава. Той се нуждае от спорт, защото е активно дете и без спорт той не може, активация трябва, да се занимава с нещо“.
Момчето вече е записан като ученик в Средното училище „Димитър Благоев“ в Свищов, но преди това проведе първите си тренировки по футбол, а за себе си разказа:
„Името ми е Максим. Аз съм от Украйна. На 9 години съм. Разбирам български език. Обичам да ходя на футбол, плуване, пиано. Искам да се занимавам. Любимият ми отбор е с Максим Шевченко от Украйна. Харесвам треньора. Тренировките тук не са трудни“.  

Максим тренира в детската школа на „Академик“ - Свищов                          Снимка: Здравка Маслянкова
Първите си нови приятели Максим намери сред децата, които като него тренират футбол в детската школа на „Академик“ – Свищов, а българските деца го посрещнаха и приеха. Мартин и Йоан са сред новите съотборници и приятели на украинското момче, което започна новия си живот в Свищов:

„Много се зарадвах, че дойде. Много силни удари има, аз не мога да ги спася“, разказа Мартин.

„Запознахме се. Бърз е, техничен е, аз играх с него. Говорихме си на английски, защото не знаех украински. Мога да кажа, че ако остане да играе в „Академик“ при нас, ще е добре“, сподели Йоан.

Максим тренира в детската школа на „Академик“ - Свищов       Снимка: Здравка Маслянкова
25 са децата, които през зимния сезон играят футбол в Свищов под ръководството на треньора Виктор Владимиров. Той вижда спортно бъдеще в Максим:

„Отборът го прие много добре, всички деца разговаряха веднага с него, питаха го разни неща. Даже Максим знаеше отчасти български, което беше много добре. Всички му се радвахме, даже и ние, треньорите. За нас е нещо ново. Даже беше перфектно. За нас всички деца са еднакви, всички трябва да имат равен старт в живота. Помагаме с каквото можем. Говорим си с него, опитваме се. Нашият президент Христо Цветанов ни учи до някъде на руски език да може да си кажем няколко неща с него. С течение на времето ще стане. Има футболни качества в него. Първите упражнения, които му ги показах, най-елементарните, си ги правеше изключително добре, което нас ни радва много. Надяваме се за времето, в което е с нас, да дръпне още нагоре“.  

Децата имат бъдеще и мечти без значение дали е мир или война, а ние възрастните трябва да им помогнем, за да се сбъднат и няма значение от къде е и как се казва детето.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51