Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на войната и противодействието - в центъра на събитията от седмицата

Металургичният завод "Азовстал" в Мариупол, 29 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица Еврокомисията предложи най-строгия досега пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна. Но няколко държави застанаха на пътя на споразумението заради опасения, че нямат достатъчно време да се адаптират към спирането на руския петрол.
България засега не е получила отсрочка. Удължаване на периода преди влизането в сила на петролно ембарго се предвижда за Унгария, Словакия и Чехия.
Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз, който включва ембарго върху вноса на руски петрол, заяви премиерът Виктор Орбан.
Според него в сегашния си вид предложението на Еврокомисията би имало ефекта на "атомна бомба" върху унгарската икономика.  То не отчита различията между държавите. Ако някои страни имат море и пристанища и могат да доставят петрол с кораби, Унгария може да го получава само по тръбопровод, единият край е в Русия, другият в Унгария, обобщи Орбан. Унгария ще има нужда от 5 години и огромни инвестиции в рафинериите и тръбопроводите си, за да може да трансформира сегашната си система.  
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон предупреди, че всеки, който се съгласи да се разплаща с Русия по налаганата от нея схема в противоречие на сключените договори за природен газ, ще наруши санкционния режим. 
Броят на бягащите от войната стигна пет милиона и половина души.
Подкрепа за Украйна на стойност 6 милиарда и 500 милиона долара беше обявена на международна дарителска конференция в Полша. 
Украйна изчисли, че възстановяването й ще струва най-малко 600 милиарда долара. Президентът Володимир Зеленски откри глобална онлайн платформа за дарения в подкрепа на Киев.
Войната в Украйна е страховито връщане в миналото за човечеството, заяви папа Франциск и определи като "варварски" бомбардировките и разрушенията в Мариупол.
След продължителни усилия евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в разрушения град най-сетне започна.  
Впоследствие украинската страна обвини руските сили, че затрудняват извеждането на цивилни, като нарушават примирието. Говорител на руското министерството на отбраната на свой ред обвини за стрелбата украинските военни, които използват примирието, за да заемат нови позиции.
Западните оръжейни доставки и предаването на разузнавателни данни на украинската армия пречат на бързото завършване на специалната военна операция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като изрази увереност, че действията на Москва в Украйна ще бъдат доведени до успешен край. Песков категорично опроверга твърденията, че на 9 май президентът Владимир Путин официално ще обяви война на Украйна и всеобща мобилизация в Русия. Самият Путин в разговор с френския си колега Макрон е заявил, че Москва остава "открита за диалог" с Киев.
Управляващите консерватори на британския премиер Борис Джонсън губят над 480 общински места общо в Англия, Уелс и Шотландия, включително ключови общини в столицата Лондон. Това показаха резултатите от местните избори, от които се очакваше да дадат представа за щетите от скандала "Партигейт" за  торите, както и от поскъпването на живота.
Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министърката на отбраната Маргарита Роблес са били следени чрез израелския софтуер "Пегас", заяви тази седмица испанското правителство. Стана ясно също, че при хакерските действия има източване на значително количество данни.
Близо 15 милиона души са починали вследствие на Covid-19 или от неговото въздействие върху претоварените здравни системи по света за последните две години, обобщи доклад на Световната здравна организация - много повече от досегашните данни за 6 милиона жертви на пандемията. 
Според генералния директор Тедрос Гебрейесус фактите показват не само последствията от пандемията, но и нуждата от инвестиции в по-стабилни здравни системи, които могат да устояват на кризи.

Два нови подварианта на Омикрон са причина за увеличаване на случаите на Covid-19 в Южна Африка на фона на облекчаване на мерките в редица страни.

"Най-великата нощ в историята на Бернабеу" - така окачествиха в Испания класирането на "Реал Мадрид" за финала на Шампионската лига след победа с 3-1 над Манчестър Сити", след като до самия край на редовното време испанците изоставаха с 0:1.

В звуковия файл можете да чуете още теми от обзора, както и откъс от песента, която британската звезда Ед Шийрън записа с украинска група.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11