Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заради войната в Украйна е ескалацията на инфлационните процеси"

Мартин Димитров: Трябва да сме част от санкциите срещу Русия, но да договорим преходни периоди

"Намаляването на акциза върху горивата, газа и тока ще има ефект"

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

"Намаляването на акциза върху горивата, газа и тока ще има ефект, струва много пари и поради тази причина няма решение до момента, а и зависи от Европейската комисия, доколкото България е на минималните нива на разрешения акциз от ЕС. Това е възможна и добра мярка. Също и намалено ДДС за газ, ток и потенциално за горива. Това са мерките, за които се мисли".  

Това каза пред БНР депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, председател на парламентарната комисия по икономически политики и иновации. 

Според него има два варианта за намаляване на акцизите - като се мине през ЕК или като не се минава през разрешение на ЕК, а да се иска да се направи изключение:

"Тогава да е подпомагане на цената на горивата или при определено потребление. Както го прави Франция. Това е възможността, която предстои да се обсъжда".

"Идеята на санкциите, които иска ЕК, е да упражни икономически натиск върху Русия, което да способства за край на войната", посочи Мартин Димитров и добави, че България трябва да намери начин да се присъедини към тези санкции, като обаче се опита да договори разумни преходни периоди, за да не се допусне рязко покачване на цените на енергоресурсите.

Той беше категоричен, че заради войната на Русия в Украйна има ескалация на инфлационните процеси:

"Мерките за създаване на стимули войната да бъде прекратена са антиинфлационни. Това хората го разбират".

В предаването "Нещо повече" депутатът съобщи и за предложения, внесени от ДБ като конкретни законопроекти:

"За намаляване на законната лихва при забавени плащания за ток, парно, към банката или към друго дружество. Като закъснеете с плащане, да не ви слагат най-високата лихва в ЕС, така че изведнъж да банкрутирате. Предложили сме законопроект и за увеличение на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г., което е от голяма помощ за малкия бизнес".

"Целта трябва да бъде евроизация. Дали ще се случи през 2024 г. зависи от много фактори. Не е фатално, ако се случи година по-късно. Но трябва да вървим в тази посока", коментира още Димитров.

Интервюто на Диана Янкулова с Мартин Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:47
Димитър Главчев

Главчев иска до четвъртък номинациите за еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.  Новият служебен кабинет се закле В съобщение от пресслужбата на Министерския съвет се казва, че предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква..

публикувано на 27.08.24 в 12:41
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Ако партийната система продължи да се разпада, ще се появят нови играчи

" Ако партийната система продължава да се разпада и фрагментира със същото темпо, ще се появят нови политически играчи , които най-вероятно ще увлекат много по-големи групи от избиратели да гласуват и ще върнат интереса на хората към политиката." Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Ако..

публикувано на 27.08.24 в 12:24
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков.  БСП коментираха, че Сергей Станишев би бил удачен избор, но предстои да бъде обсъдено в партията и да..

публикувано на 27.08.24 в 12:12
Полина Паунова

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Държавата се употребява за политическа разправа . Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите. Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. " Летален изход за държавата е това. Ние наистина сме приключили." Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде..

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП "Пирин", доброволци, са на терена и продължават, шести ден гасенето на пожара под Черни връх, на..

публикувано на 27.08.24 в 11:59