Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев: Антиинфлационният пакет от мерки ще бъде на стойност между 1,5 и 2 млрд. лв.

| обновено на 10.05.22 в 18:06
Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Антиинфлационният пакет от мерки ще бъде на стойност между 1,5 и 2 милиарда лева, съобщи вицепремиерът Асен Василев. По думите му пакетът ще действа до края на настоящата година, като в него ще бъдат включени и мерки, които изискват законови промени. Окончателният му вариант ще бъде представен следващата седмица. 

Василев отказа да коментира мерки по същество, докато работата не е приключена. От това ще зависи и окончателната сума на пакета. Когато е готов окончателният вариант, ще бъде ясно и колко общо ще струват мерките на хазната:

"Около милиард и половина до два милиарда. Тези средства в момента има най-разнообразни източници, от които ще ги вземем, но като се финализира пакетът, ще се финализират и източниците", каза Асен Василев.

По-рано днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер съобщи, че пакетът с антиинфлационни мерки, който правителството обсъжда, предвижда 1,5 милиарда лева в помощ на бизнеса и пенсионерите.

Финансовото министерство има амбицията да запази основните параметри на бюджета и след актуализацията през лятото, заяви финансовият министър Василев, като потвърди, че вече подготовката на емисия външен дълг е в "напреднал етап".

Досега страната ни е поела нов дълг единствено от вътрешния пазар, като на последния аукцион за 300 милиона лева книжа със срочност от 3 години и половина, бе постигната доходност от 1,33 на сто - значително по-висока спрямо предишните две емисии от същите книжа:

"Имайки предвид, че в момента се подготвят емисии и това не е тайна за банките, които се явяват и на вътрешен, и на външен пазар, ние знаем, че в момента, в който започне подготовка на емисия за външен пазар, всички банки пазят ресурса, за да излязат на външен пазар, тъй като там могат да постигнат по-висока доходност", заяви Василев в отговор на депутатски въпрос за влошаващите се условия за поемането на дълг.

Външната емисия е в напреднал етап най-вероятно ще е в два транша, допълни вицепремиерът, но отказа да коментира подробности около обема ѝ:

"Рисковете са свързани основно с войната и шока, който се получи в пазарите в Европа. Знаете, че за около месец и половина никой не е емитирал в Европа. След това беше пласирана една емисия на Хърватска при сравнително благоприятни условия".

Според бюджета новопоетият дълг тази година може да бъде 7,3 милиарда лева. Досега са поети 1,8 милиарда лева от вътрешния пазар, но спрямо края на миналата година общата задлъжнялост е спаднала с два милиарда, тъй като с вече взетите дългове е направено погашение на стари задължения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53

106 пожарникари гасят горски пожар край хърватския град Сплит

Горски пожар избухна днес край хърватския крайбрежен град Сплит, като 106 пожарникари участват в гасенето, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА. Според информация на Хърватската противопожарна общност пожарът е обхванал трева, ниска растителност и храсти. В гасенето на пожара участват 106 пожарникари с 39 противопожарни..

публикувано на 30.07.24 в 12:49
Министър Галя Кондева

Бъдещата Национална детска болница: Високотехнологична и с 404 легла

Бъдещата Национална детска болница ще бъде високотехнологична, с 404 легла, и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка. Документът се обсъжда на работна среща в здравното министерство...

публикувано на 30.07.24 в 12:40

Все още не е ясно колко битови потребители са енергийно бедни

Все още няма яснота, колко от потребителите на електроенергия попадат в категорията "Енергийно бедни" за да може от началото на 2026 година, за когато е планирана либерализацията на пазара на ток за бита, спрямо тях да  се прилагат мерки за защита. ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия Зорница..

публикувано на 30.07.24 в 12:20

Светият Синод с позиция за церемонията по откриване на Игрите в Париж

Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ..

публикувано на 30.07.24 в 12:19
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара по границата с Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата. През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на..

публикувано на 30.07.24 в 12:12