Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Войната може да бъде обяснена, но не може да бъде оправдана

"В чисто богословския поглед войната започва от Каин и Авел"

Пламен Сивов
Снимка: Личен архив

Фондация „Покров Богородичен“ организира международна научна конференция на тема "Църквата и войната". Целта е да се представи богословският поглед върху войната и мира от гледна точка на християнската традиция, история и антропология.

"Ние се намираме в ситуация, в която гласовете по темата за войната са особено изострени. Християнската традиция предполага един по-задълбочен поглед, който се опира на хилядолетия опит от човешките конфликти, големите конфликти, които историята познава. Християнските мислители са се опитвали да разсъждават върху тези теми, откакто има християнска вяра и християнско богословие. За нас, като страна, която има някакви християнски корени, е важно да се чуят и тези гласове", каза пред БНР Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондацията.

Християнската традиция познава няколко модела на отношение към военния конфликт и към мира, могат да се очертаят поне четири, отбеляза Сивов.

"Единият е пацифизмът, разбирането, че на всяка цена трябва да бъде постигнат мир, за това се намират съответните причини в свещените писания на християните. Другият модел е "справедливата война", той има и старозаветни корени – "око за око, зъб за зъб" е фундаменталната старозаветна формула на справедливостта, която е оправдавала военните конфликти тогава. Тоталната война е другият модел и идеята за световен мир е четвъртият."

В чисто богословския поглед войната започва от Каин и Авел, от първото убийство, войната е пряко следствие от грехопадението, отбеляза Пламен Сивов.

"В такъв ключ ще бъде разисквана тази тема, в новозаветен ключ. Първо трябва да разбираме смисъла на военния конфликт, да изберем кой от всички тези четири модела, всеки от които има своите библейски препратки, ние сме склонни да избираме и на базата на какво избираме един от тези модели, за да се причислим към някоя от воюващите страни със симпатия или ненавист.

Войната може да бъде обяснена, но не може да бъде оправдана, смята Пламен Сивов. 

"Християните като общност са призвани по силата на вярата си да отстояват мира". 

Проф. ПопмариновЛектор на конференцията е и теологът проф. Димитър Попмаринов, два мандата декан на Богословския факултет във Великотърновския университет. 

"Думата война на еврейски има в корена си думата, която означава битка за хляба, та в този смисъл войната етимологически се свързва с битката за хляба, като метафора", каза той пред БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11