Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Десислава Братоева и Ани Йовева са майсторки на колани и шевици

Снимка: Здравка Маслянкова

Изкуството, създадено с конец, игла и стан, е закодирано в ДНК-то на българските жени, които пазят и предават красотата на везбата и тъканта. Обединили са се в Националното сдружение „Седянка“. Две от тези майсторки са великотърновката Десислава Братоева и самоковлийката Ани Йовева. 

Казват за майсторките на приложни занаяти, че са богати не само на дарби, но и на мечти, защото откривателските им неспокойни души са все жадни за ново и ново от забравените занаяти на старите българки. Една от бунтарските души в националното сдружение „Седянка“ е великотърновката Десислава Братоева, преподавател по пиано в най-голямото училище в областта и наследница на Симеонка Стойчева, жената, която е една от основателките на задругата на майсторите на художествени занаяти в София. За баба си Десислава Братоева разказва:

Десислава Братоева  Снимка: Здравка Маслянкова

„Жена, която е издирвала, съхранила паметта на българските национални традиции в областта на битовата тъкан".

Тя заяви, че битовата тъкан и изкуството я зареждат със светлина, с искра, даже и вдъхновение.

"От малка съм научена като нейна следовница да работя, но тъй като моята професия изискваше повече работа около музикалния инструмент, това остана като топлина в душата ми, която няма да забравя“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Симеонка Стойчева предаваше занаята си почти до своето столетие. На 94-годишна възраст великотърновската майсторка създаде своя страница в социалните мрежи, за да учи жените, които искаха да усвояват тънкостите на тъканта. Внучката Десислава Братоева се е посветила на изработката на колани, за които разказва:

Характерно е начинът на изработка, защото всеки колан има свой начин, своя техника. Едни се работят от вълна, втори от коприна, трети колани могат да се изработят от пашкули. Други пана се правят с кожи. Начинът, по който се правят, е съвсем различен от начините, които по домашен бит сме учили. Много интересна техника е работата с гайтан, която баба ми често препоръчваше на нейните следовници. Да пипнат и усетят децата вълната, да могат да направят коланче от три вързанки, после пет, който може – от дванадесет. Тя имаше желание децата да се докоснат до истинския материал, а не пластмаса, материалът, който в момента се работи в училищата предимно“. 

Ани Йовева      Снимка: Здравка Маслянкова

Майсторлъка си на десетки жени е предала и самоковлийката Ани Йовева от сдружение „Седянка“, която е от Самоков, всепризната майсторка и изследовател на шевиците. Наскоро във Велико Търново Ани Йовева проведе майсторски клас по самоковска шевица:

„Особеностите на тази шевица е, че е много пъстра, много колоритна. В Самоковско е разполагана най-вече по ризите на млади моми на омъжени булки. Върху ръкавите е отделяно особено голямо внимание за начина на изработката на тази шевица, за големината ѝ. Там са разположени цели композиции, които могат да бъдат абсолютно самостоятелни, завършени произведения на изкуството“. 

Слънцето е основният мотив, който се бродира в центъра на композицията по ръкавите на ризите със самоковска шевица, разказва Ани Йовева:

"Има едни големи червени или оранжеви форми, около които се разполагат флорални елементи, животински фигури могат да се наблюдават, различни древни символики, свастики, цветя. Даже си имаме една композиция, която си е кръстена слънцето“.

Различни са и шевиците, които майсторките правят върху пазвата на самоковските ризи:

Има едни червени парчета плат, които са избродирани допълнително с разноцветни конци. Вертикална е композицията. Най-различни неща има избродирани, като се започне от цветя, има едни композиции, които ми напомнят на свещички или на светици с ореол. Това е, за да измолят благодат, плодородие от Бог“, обяснява Ани Йовева. 

И докато ги има майсторките като Ани Йовева и Десислава Братоева и десетките други жени от „Седянка“, красотата на изкуството, създадено с игла, конец и стан, ще го има и пребъде.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативата

Мечтата да бъдеш щастлив човек

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ помага на младежи, отгледани в социални институции да си намерят работа след като завършат училище или да продължат обучението си в университет или професионален колеж. Всяка година Администрацията на президента организира и дарителска кампания, а през есента се отпуска еднократна стипендия..

публикувано на 06.07.22 в 11:55

Ако жълтите павета можеха да говорят...

Учените се питат дали това е пътят към Атлантида, дали пък наистина не е пътят на Дороти, признават колко е странна и необичайна гледката и заключават – въпреки че са под водите на Хаваи, се чувстват като археолози на Везувий.   Най-вероятно идеалните 90-градусови пукнатини, които изключително много приличат на павета, са се образували от..

публикувано на 03.07.22 в 16:58
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39