Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)
След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург, български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с вписани родители от един пол. Става дума за казуса, известен като "Бебето Сара“.

Сара вече не е бебе. Тя е родена преди две години и половина, но все още няма акт за раждане, с който да има нормално съществуване в България и на територията на Европейския съюз. Как ще се промени това след решението на Административния съд?

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" адвокат Деница Любенова разясни подробности около казуса с бебе Сара:

"Сара е родена през декември 2019 година в Испания, в семейство на българска гражданка и гражданка на Великобритания, но тъй като нито една от двете й майки няма испанско гражданство, Сара не може да получи испанско гражданство. Великобританската й майка не може да предаде гражданството на Сара, защото тя самата е родена извън територията на Великобритания и според техния закон, второ поколение гражданин, роден извън територията на Острова, не може да получи великобританско гражданство. Всъщност единственият начин Сара да получи някакво гражданство е да го получи чрез българската си майка и българските власти в лицето на Столична община знаеха, още когато подавахме документите, че Сара няма никакво гражданство, но решиха и до ден днешен продължават да го правят – да държат Сара като заложник, защото тя не само няма български акт за раждане, но тя няма и гражданство. Тя фактически не съществува по документи  никъде".

"За съжаление, казусът на бебе Сара не е единичен", поясни пред БНР Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация "Действие“:

"Задължението за издаване на този акт за раждане не произхожда от решението на съда. Съдът задължава администрацията в този конкретен случай, но мотивите на съда са от една страна предписаното от Съда на Европейския съюз, но от друга страна действащото в България законодателство. Според това законодателство всеки български гражданин трябва да има акт за раждане. В случая администрацията е изправена пред технически проблем, как да издаде този акт за раждане, като отрази родители от един и същи пол, като практиката досега е те да бъдат от различен пол, така че има задължение, трябва да бъде издаден акт за раждане".

Цялото интервю с адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40