Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)
След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург, български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с вписани родители от един пол. Става дума за казуса, известен като "Бебето Сара“.

Сара вече не е бебе. Тя е родена преди две години и половина, но все още няма акт за раждане, с който да има нормално съществуване в България и на територията на Европейския съюз. Как ще се промени това след решението на Административния съд?

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" адвокат Деница Любенова разясни подробности около казуса с бебе Сара:

"Сара е родена през декември 2019 година в Испания, в семейство на българска гражданка и гражданка на Великобритания, но тъй като нито една от двете й майки няма испанско гражданство, Сара не може да получи испанско гражданство. Великобританската й майка не може да предаде гражданството на Сара, защото тя самата е родена извън територията на Великобритания и според техния закон, второ поколение гражданин, роден извън територията на Острова, не може да получи великобританско гражданство. Всъщност единственият начин Сара да получи някакво гражданство е да го получи чрез българската си майка и българските власти в лицето на Столична община знаеха, още когато подавахме документите, че Сара няма никакво гражданство, но решиха и до ден днешен продължават да го правят – да държат Сара като заложник, защото тя не само няма български акт за раждане, но тя няма и гражданство. Тя фактически не съществува по документи  никъде".

"За съжаление, казусът на бебе Сара не е единичен", поясни пред БНР Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация "Действие“:

"Задължението за издаване на този акт за раждане не произхожда от решението на съда. Съдът задължава администрацията в този конкретен случай, но мотивите на съда са от една страна предписаното от Съда на Европейския съюз, но от друга страна действащото в България законодателство. Според това законодателство всеки български гражданин трябва да има акт за раждане. В случая администрацията е изправена пред технически проблем, как да издаде този акт за раждане, като отрази родители от един и същи пол, като практиката досега е те да бъдат от различен пол, така че има задължение, трябва да бъде издаден акт за раждане".

Цялото интервю с адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Широка лъка

Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей

  Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей - Сгуровски конак. В събота и неделя "Широка лъка пее, свири и танцува" "Интересна е историята на неговото построяване. Сградата е знакова, защото когато влизате в Широка лъка, пътувайки от Пампорово може би първата голяма сграда на влизане в Широка лъка, която виждате е построена на едно..

публикувано на 07.07.22 в 13:28

Асоциацията на къмпингите прави собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите в България ще разработи собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Предвижда се да има от 1 до 5 звезди, каквито са европейските  практики. В момента това е регламентирано в наредба на Министерството на туризма за местата за настаняване, която обаче не отразява..

публикувано на 07.07.22 в 10:32
Александър Симов

Ал. Симов: Това е водораздел - или помагаме в кризата, или се занимаваме с политически маймунджилъци

"В момента имаме неуправляващо мнозинство , което е насочено към това да разруши всяко полезно усилие ." Това каза пред БНР депутатът от БСП Александър Симов. Според него ако бъде избрано правителство , ще може да бъде структурирано някакво политическо усилие. Какви са приоритетите на кабинет с премиер Асен Василев? Симов е на..

публикувано на 07.07.22 в 09:07

Сбогом на хартиения учебник?

Развитието на технологиите и навлизането им във всяка сфера на живота не е новост за съвременните поколения. Образованието на днешните деца върви от частична към пълна дигитализация. Процесът по отпадане на хартиените учебници също набира скорост. Ако допреди пандемията на тези идеи се гледаше като възможни, но някъде напред в бъдещето, днес те..

публикувано на 06.07.22 в 17:24

Зрелостниците се осигуряват сами здравно до началото на работа или следване във ВУЗ

Завършилите средното си образование трябва да внасят здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметка , докато започнат работа или бъдат приети за студенти редовно обучение . Това напомнят от Националната агенция за приходите. НАП: Зрелостниците, които не са започнали работа, и приетите във ВУЗ трябва да внасят здравни осигуровки..

публикувано на 06.07.22 в 10:39

Владимир Перев, Скопие: Нацията е стъписана, протестите ескалираха

47 са ранените полицаи,  11 са задържаните от полицията лица след снощните протести и безредици в столицата на РСМ Скопие.  Специалният представител на Германия за Западните Балкани пристига в Скопие 47 полицаи са ранени при протест в Скопие срещу френското предложение "Това, което се случи пред събранието, е логичен ход на..

публикувано на 06.07.22 в 08:24
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

"Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране ." Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция.  Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това.  "Обществените..

публикувано на 05.07.22 в 08:36