Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американски и 26 канадски граждани

| обновено на 21.05.22 в 20:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия наложи забрана за влизане в страната на 963 американци, сред които са президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкън и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс, предаде Ройтерс.

Забраната има само символично значение, но е показателна за постоянното влошаване на отношенията между Русия и Съединените щати и техните съюзници от 24-ти февруари насам, отбелязва агенцията.

Забрана за влизане в Русия бе наложена и на 26 канадски граждани, в това число на Софи Трудо - съпругата на канадския премиер, и на главнокомандващите военновъздушните, военноморските и сухопътните сили.

Забраната е в отговор на наложените от канадските власти антируски санкции.

В списъка, публикуван на уебсайта на руското външно министерство, фигурират и шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, холивудският актьор Морган Фрийман, също служители на правителството на САЩ, законодатели и други водещи фигури, отбелязва АФП.

Москва вече обяви санкции по отношение на много от тези лица в списъка, по-специално Байдън, държавния секретар Блинкън, ръководителя на Пентагона Лойд Остин и Зукърбърг. Фрийман, който преди това не е бил посочен от руските власти, е обвинен от Москва, че е записал видео през 2017 г., в което твърди, че Русия е планирала заговор срещу САЩ.

"Руските контрасанкции са необходими и имат за цел да ограничат САЩ, които се опитват да наложат неоколониален "световен ред" на останалата част от планетата... да променят позицията си и да признаят новите геополитически реалности", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от АФП и БГНЕС. В изявлението се добавя, че Москва остава отворена за "честен диалог" и прави разграничение между гражданите на САЩ и властите, "подбуждащи русофобия".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства осъдиха преизбирането на Путин като нечестно и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за лечение на близък и съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници. Жертвата е възрастен..

публикувано на 19.03.24 в 10:50

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според правителството ще е около 820 евро. Според министър Михайлиду повишаването на минималната..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. Два..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48