Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво постигна дуалното образование в България

Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката
Снимка: Личен архив

Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното обучение?

90% от участниците в платена стажантска програма в Хамбург остават на работа в едно от най-големите предприятия там. Освен водещ производител на метали компанията е силно ангажирана с опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, както и с осигуряването на добре платена работа на квалифицирани специалисти, ето защо има разработена система за дуално обучение.

В интервю за БНР Даниела Каумбах, говорител на компанията, заяви:

"Имаме повече от 100 стажанти. При нас работят хора от 50 държави. Всъщност ние сме изключително стара компания. В Хамбург сме повече от 150 години. Предлагаме 11 различни професии, на които учим младите хора практически. Пример за това е асистент лаборант, методологичен експерт, инженер със специалност мегатроника".

"Формирането и развитието на умения е една от основните цели и стратегически идеи, които ние опитваме да реализираме в професионалното образование". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката:

"Всъщност дуалното обучение стартира преди 6 години в резултат именно на едно изключително полезно сътрудничество както с Германо-българската индустриалнотърговска камара, така и с колегите от Австрийската камара, така и с един съвместен проект на Българо-швейцарската програма, така че това, което ние направихме благодарение на тяхната изключително всеотдайна подкрепа и споделен опит, беше един български модел, който да работи в българската система на училищно образование. Това, което към момента можем да кажем, тръгвайки през 2016 -2017 година с около 350 ученици, записани в паралелки за дуално обучение, в настоящата учебна година имаме повече от 10 000 деца, които се обучават по почти всички направления, които предлага професионалното образование в България. Повече от 400 фирми са партньори на българските професионални гимназии и училища, които предлагат професионално образование, така че виждате в рамките на тези шест години този процес се разраства изключително бързо и това е една от нашите стратегически цели, защото това е може би най-работещият инструмент да подкрепим и да създадем една успешна икономика, базирана на умения, знания, съвременна квалификация".

"Ние имаме вече 4-годишен опит в дуалното обучение", коментира инж. Антоанета Сендова, директор на Гимназията по електроника и електротехника в Кърджали:

"Учениците, които са на реално работно място със сключен трудов договор, минават по този път за близка връзка между фирма, семейство и училище. При нас има 65 ученици, които се обучават в дуална система. Те са от осми, девети, десети и единадесети клас. Все още нямаме завършили деца".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова и интервю с Мариета Георгиева и инж. Антоанета Сендова.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48