Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво постигна дуалното образование в България

Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката
Снимка: Личен архив

Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното обучение?

90% от участниците в платена стажантска програма в Хамбург остават на работа в едно от най-големите предприятия там. Освен водещ производител на метали компанията е силно ангажирана с опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, както и с осигуряването на добре платена работа на квалифицирани специалисти, ето защо има разработена система за дуално обучение.

В интервю за БНР Даниела Каумбах, говорител на компанията, заяви:

"Имаме повече от 100 стажанти. При нас работят хора от 50 държави. Всъщност ние сме изключително стара компания. В Хамбург сме повече от 150 години. Предлагаме 11 различни професии, на които учим младите хора практически. Пример за това е асистент лаборант, методологичен експерт, инженер със специалност мегатроника".

"Формирането и развитието на умения е една от основните цели и стратегически идеи, които ние опитваме да реализираме в професионалното образование". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката:

"Всъщност дуалното обучение стартира преди 6 години в резултат именно на едно изключително полезно сътрудничество както с Германо-българската индустриалнотърговска камара, така и с колегите от Австрийската камара, така и с един съвместен проект на Българо-швейцарската програма, така че това, което ние направихме благодарение на тяхната изключително всеотдайна подкрепа и споделен опит, беше един български модел, който да работи в българската система на училищно образование. Това, което към момента можем да кажем, тръгвайки през 2016 -2017 година с около 350 ученици, записани в паралелки за дуално обучение, в настоящата учебна година имаме повече от 10 000 деца, които се обучават по почти всички направления, които предлага професионалното образование в България. Повече от 400 фирми са партньори на българските професионални гимназии и училища, които предлагат професионално образование, така че виждате в рамките на тези шест години този процес се разраства изключително бързо и това е една от нашите стратегически цели, защото това е може би най-работещият инструмент да подкрепим и да създадем една успешна икономика, базирана на умения, знания, съвременна квалификация".

"Ние имаме вече 4-годишен опит в дуалното обучение", коментира инж. Антоанета Сендова, директор на Гимназията по електроника и електротехника в Кърджали:

"Учениците, които са на реално работно място със сключен трудов договор, минават по този път за близка връзка между фирма, семейство и училище. При нас има 65 ученици, които се обучават в дуална система. Те са от осми, девети, десети и единадесети клас. Все още нямаме завършили деца".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова и интервю с Мариета Георгиева и инж. Антоанета Сендова.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Боян Чуков: Имаме моден сезон - кой да бъде по-голям евроатлантик

"Надявам се да не се стигне до тотално нулиране на дипломатическите отношения между България и Русия . Вероятно е да бъдат замразени на ниско ниво, което ще подсказва, че между двете страни няма никакви канали за комуникация". Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков. И посочи като интересно изгонването на всички счетоводители от..

публикувано на 02.07.22 в 13:38

Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите

В рамките на второто четене на актуализацията на бюджета Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите. За едно дете данъчната основа на доходите на родител се намалява с 6000 вместо с 4500 лева. Новото по-високо облекчение за две деца е 12 000 лева, а за 3 деца - 18 000. Това означава, че в семейния бюджет ще останат..

публикувано на 30.06.22 в 20:34

Очаква се охлаждане на страстите на имотния пазар

Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти. Според тях се върви към стопиране на стихийите инвестиции , повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара. Активността на пазара на недвижими имоти през..

публикувано на 30.06.22 в 13:50
Валентин Радомирски

Валентин Радомирски: В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците

"Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава ." Така определи изгонването на 70 руски дипломати и дипломатически персонал от България Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор. България отзовава 70 руски дипломати Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното..

публикувано на 30.06.22 в 13:07

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата . Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да..

публикувано на 29.06.22 в 10:09
Гари Каспаров

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Путин да насочи военните си действия към България. Той обаче изключва възможността да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва.  Шахматистът е на мнение, че ако Украйна спечели войната, режимът в Русия ще започне да се..

публикувано на 29.06.22 в 08:54
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Къде щяха да са ПП, ако президентът не беше дал доверието си на Петков и Василев?

"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура , която винаги се е осъществявала по този начин ". Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава...

публикувано на 28.06.22 в 16:33