Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат се и нови специалности

6 паралелки с дуално обучение заложени в план-приема за Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В 27 паралелки ще бъде осъществен държавен план-прием в 8 клас за новата учебна година в област Видин. Това става ясно от заявките на 16 учебни заведения, които са съгласувани на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет по развитие. В момента тече процедурата по потвърждаване на паралелките, обясни временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Ангел Донкин. 


"Запазва се и за новата учебна година, като в рамките на съществуващите параметри са определени целеви стойности. 60 % от учениците се обучават в професионални паралелки, а 51 % се обучават в паралелки с профили и професии и при успешно реализиран така планирания държавен план се очаква 66 % от учениците да се обучават в професионални паралелки, като 59 % ще бъдат в паралелки с профили и професии. Тази година са заявени 6 паралелки с дуална форма на обучение. Паралелките са в град Белоградчик професия "Техник - технолог" специалност "Производство на хлебни изделия", която планира реализирането на 13 ученици,  в гимназия "Асен Златаров" професиите са "Икономист", "Техник", "Техник на компютърни системи" и "Хотелиер" и една паралелка, която е предложена за дуална форма на обучение в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" с професия "Ресторантьор". Предвижда се разкриването на нови професии, нови за училищата, като  за средно училище "Христо Ботев" Белоградчик се предвиждат две нови професии - "Икономист- информатик" и "Техник - технолог в хранително-вкусовата промишленост "- и двете са нови за училището. В средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово се предвижда нова за училището  професия "Техник-растениевъд", в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" е планирана нова професия за училището - "Дизайнер" със специалност "Рекламна графика" и в Професионална гимназия по селско стопанство в град Дунавци - "Техник - механизация в горското стопанство"... Предвижда се прием в защитени професии - в Професионална  гимназия по селско стопанство в "Г.М. Димитров" в Дунавци- "Техник-механизатор", в  ПТГ "Васил Левски" - "Строител-монтажник". Планиран е прием на ученици, в професия за очакване с недостиг на пазара на труда. Такива са в "СУ Христо Ботев" - "Монтьор на транспортна техника", в Брегово - "Техник растениевъд" , ПГ д-р Асен Златаров" професията е "Електротехник" със специалност "Технически машини и апарати", в ПГ по Туризъм са две професии "Ресторантьор" и "Готвач", в Професионална техническа гимназия "Техник по транспортна техника" и в СУ "Васил Левски" в град Кула - "Химик-технолог". Държавният план прием ще се осъществи в 9 профилирани паралелки в 4-ри училища, в Профилираната Природо-математическа гимназия, в Гимназията с преподаване на чужди езици, в СУ "Цар Симеон Велики" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий", общо в 18 паралелки и 12 училища. "


Седмокласниците в област Видин са 617, като в община Видин са 399, в община Белоградчик- 50, в община Бойница- 8, в община Брегово - 10, в община Грамада - 9, в община Димово - 59, в община Кула - 17, в община Макреш - 5, в община Ново село -14, в община Ружинци - 34  и в община Чупрене -12. 


С нова професия ще се опита да привлече интереса на учениците Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Професията "Дизайнер" по специалността "Рекламна графика" се предлага за първи път в Северозапада, обясни директорът Евлогия Манджукова. 


"Първо, защото малко или много трябва да сме в крак с времето и част от технологичното оборудване в училището. Наличието на необходимия педагогически персонал предполага възможността да предложим на учениците и една нова професия с оглед на това, че такава професия не се предлага не само на територията на областта, но и територията на цяла Северозападна България. Освен това, винаги когато сме коментирали, проучвали настроенията на учениците от прогимназиалния етап, те проявяват интерес към такъв тип професия, която да дава възможност на учениците за малко по-творчески подход, с използване на новите технологии. Това са деца, които обичат и технологиите, и обичат да рисуват, това е всъщност идеята да се предложи на учениците и тази възможност."



В ход е информационна кампания сред седмокласниците за възможностите за кандидатстване в учебните заведения в област Видин. До края на месец май ще се проведат родителски срещи, ще бъде организирана традицонната панорама на средното образование, а училищата ще обявят Дни на отворените врати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30