Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима испанци отдадоха почит на нашата преводачка и поет - Рада Панчовска

Рада Панчовсказ заедно с испански експерти е участвала в превода на "Българската съвременна поезия"

Поетични четения на испански и български поети в София
Снимка: личен архив

"Здравейте, поезията въобще и по-специално в Испания, която познаваме най-добре, мисля, че в този момент както в България, така и по света е в "чудесно здравословно състояние", защото през цялото това напрегнато време, докато бяхме затворени в къщите, сякаш беше време да си останем у дома, да имаме повече време за нас самите, повече интимност, по-спокойно общуване и всичко това ни даде много повече време за четене. Днес поезия със сигурност се чете много повече от преди и сме и много щастливи, защото сме свидетели на това, че поезията се чете много повече и то дори от по-младите, които се доближиха до поезията по много по-директен начин", каза за БНР Тринидад Руис основател на издателство „Олифанте“.

Тринидад Руис, Селия Караско, Рикардо Пелехеро и Алфредо Сладаня дойдоха от Испания по покана на Института "Сервантес" в София, за да си спомнят и отдадат почит на нашата преводачка и поет - Рада Панчовска, която е оставила дълбока следа, както за българската поезия, така и за испанската и по специално за опознаването на културите и езиците на два народа. Да, спомняме си и споменаваме с носталгия неуморната преводачка Рада Панчовска, която за жалост тази година си отиде от този свят, но ето, че през този месец испански и български поети представиха съвместно на български на испански език поезията на двата народа.

Поетични четения на испански и български поети в София  Снимка: личен архив

Най-младият човек от четиримата испански поети Селия Караско Гил сподели за "Хоризонт" опита и впечатленията си от България през тези дни.

"Казвам се Селия Караско Гил. Tемите, с които се занимавам са част от моята поезия, свързани са и със самата книга. Но в началото и преди всичко си играех със символи и с многозначност, с играта на значенията на думите, тоест търсейки други начини за бягство от текста и сега се фокусирам все повече и повече може би върху една по-метапоетична поезия, но такава, която не е само Метапоезия. Наистина много ме интересува думата като инструмент, но и като материал, като стихотворение и напоследък може да кажа, че се движа в тази насока".

Поетични четения на испански и български поети в София  Снимка: личен архив

Рикардо Диас, от град Сарагоса, Испания допълни:

"За мен поезията е начин на мислене, на философия, това е начин за разбиране на света. Затова се старая в моите стихотворения винаги да има място за размисъл и едно място за представяне и докосване на един различен свят, също до един съзнателен свят, такъв, който е внимателен към случващото се и който, чрез думите да изразява и представя нови възможности или такива, които може би не са се материализирали", допълни за предаването "Нощен Хоризонт" Рикардо Диас.

Той заяви, че за него поезията е начин на мислене, на философия, това е начин за разбиране на света.

"Затова се старая в моите стихотворения винаги да има място за размисъл и едно място за представяне и докосване на един различен свят, също до един съзнателен свят, такъв, който е внимателен към случващото се и който чрез думите да изразява и представя нови възможности или такива, които може би не са се материализирали още".

Поетични четения на испански и български поети в София  Снимка: личен архив

Алфредо Салданя от Арагон допълни:

"Успяхме да се запознаем и да обменим опит. Не знам, но поетите дали тук или някъде другаде... аз смятам, че са като всички други поети по света. Но общото е, че всички ние се тревожим, имаме отношение и сме притеснени за хората, притесняваме се и се стараем да се грижим за езика, който ползваме. И да се върна към това, което казахте, преди за пандемията, за Covid - всичко това... Мисля, че това беше пропусната възможност и ще се опитам да обясня какво искам да кажа. Беше една възможност, която ни принуди всички да се заключим във вкъщи, изгубена възможност и в същото време шанс да преоткрием себе си в самота и в тишина. Това са две оръжия, два основни инструмента на поезията. Сега също се говори за езика, за значението на езика, и поетическият език не е инструмент за говорене за живота. Поетичният език е самият живот и това, мисля, че всички трябва добре да го осъзнаем, че е така".

Сега към други реалности и теми. Бих искал, преди да продължа с други ваши стихотворения, да споделите опита, който натрупахте тук в България, дали знаехте нещо за нас - 2 дни представяне на поезия, 2 дни в България, 2 дни обмен на култури

между испански и български поети.

"Пристигнахме в България, в София не с толкова познания за града и държавата, а по-скоро с много познания, благодарение на едно огромно сърце – да това беше Рада Панчовска. С Рада Панчовска се запознах преди повече от 20 години в Испания и конкретно в Монкайо, тя беше в така наречената къща на преводача в Таразона, както и в поетичната къща на издателство „Олифанте”. Тя се обучаваше по онова време и живя там няколко години. Така че когато пристигнахме тук в България, вече дойдохме с всички емоции и известни познания, особено за силата на словото, на поезията, говорихме за духа и силата на думите, за поетичните думи и чрез тях, възприемането беше необикновено, но не само поради хората, с които общувахме в България, но и от околната среда, от пейзажа на града, и сякаш наистина разпознавахме в това спокойствие и в този мир, разхождайки се рано сутрин и разпознавайки паметниците, местата, за които сме си говорили в онези години, с хората. Не знам колко хиляди километра има между България и Испания, но сякаш имам чувството, че няма такова разстояние, а обратното, благодарение на думата има братство и толкова огромна и най-вече голяма душевност, която долавям. Рада ни зареди с този спомен, който вече имахме преди пристигането и няма да е последен път нашето гостуване, когато посещаваме България, ще се върнем, защото това е нещо много мило, добро, което се носи дълбоко в сърцето".

Поетични четения на испански и български поети в София  Снимка: личен архив

Книгата "Българска съвременна поезия“ е преведена от Рада Панчовска и Рикардо Диаз Пеяхеро, от български на испански и получава голямата награда на Марсело Рейес за превод. Тук можем да се радваме на поезия от 15 български поети като например тази на Иван Ланджев, Надежда Радулова, Пламен Дойнов и много други. Рада Панчовска, тази прекрасна дама, това прекрасно сърце на поезията, което всъщност винаги е било мост на културите и благодарение на нея испанските ни гости, поети гостуват тези дни в България и във връзка с поетичните дни на испански и български език.

Тринидад Руиз, директор на издателство "Олифанте.

"Тук искам да си спомним и един от поетите и емблематични личности на издателство „Олифанте”, много близък приятел на Рада Панчовска, също преведен от Рада на български и който е бил няколко пъти в София. А именно поетът Анхел Гинда, когото също споменавахме по време на четенето и ето и неговото, то е много кратко стихотворение, озаглавено: Идентичност: „Отмени това, което трябва да отмениш, за да направиш това, което трябва да направиш и когато напуснеш себе си, то винаги се завръщай към себе си“.

Рикардо Диаз Пеяхеро е работил рамо до рамо с Рада Панчовска, той е участвал в превода на "Българската съвременна поезия" на български и испански език.

"Започнах да опознавам България през 2017-2018 година. Когато започнах да си сътруднича с Рада Панчовска в тази антология на съвременната българска поезия, която представяме тук и когато кацнах в България, след като вече бях чел толкова интензивно българска поезия, това да съм в София, за мен беше нещо желано, очаквано и необходимо, да се стигне до едно пълноценно сближаване. Останах силно изненадан от разнообразието тук, от природата, архитектурата и преди всичко намерих скритото сърце на българската цивилизация в археологически музей, който ми се струва необикновено бижу, пълно с парченца история, които отразяват много добре грижата, знанието и величието на българския народ".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50