Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци възстановиха чешма в Борисовата градина в София

Чешмата вече е възстановена и е единствената в източната част на Борисовата градина, която работи.
Снимка: ФБ/Urbid

Доброволци възстановиха чешма в Борисовата градина в София, след като две години се сблъскваха с липсата на съдействие от страна на институциите.

"Приемаме това за частична победа, защото това е една от двете чешми, които сме се заели да възстановим с дарения. С помощта на много доброволци, а и с помощта на вас, БНР, където споделихме проблемите, чешмата работи вече", каза пред БНР Яне Френски от фондация "Urbid".

Това е единствената работеща чешма в източната част на Борисовата градина, уточни той и призова да бъде пазена.

"Инициатор на идеята е Бойко Благоев, който, вдъхновен от хората в Родопите, които строят чешми в памет на свои близки, искал да направи такава чешма в памет на майка си. Тъй като видял, че има доста неработещи чешми, решил да ги реновира, за да могат да се ползват от хората. Набелязал си тези две чешми в Борисовата градина и се свърза с нас, за да потърси подкрепата ни за реставрацията на чешмите", разказа Яне Френски. 

Другата чешма, която предстои да бъде обновена, се намира до Обсерваторията в Борисовата градина.

Интервюто на Спас Крайнин с Яне Френски в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

ФБ/Urbid

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света. Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия. Има 9..

публикувано на 12.08.24 в 11:44

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на нос..

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03