Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продукти от кайсия предложиха производители на изложение в Тутракан

"Тутракан-столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се проведе в
крайдунавския град за 19-а поредна година. Празник, който събира производители от региона, за да покажат най-добрите си сортове кайсии. Особена атракция  са конкурсите за майсторска кайсиева ракия, за сладко от кайсии и
разбира се за сладкиши, в чиято основа, вкус и декорация е използван кайсиев плод.

Снимка: Незабравка Кирова

За кайсията е писано още в Стария завет, разказа Никола Иванов, собственик на казан за ракия и от години част от журито, което на Празника на кайсията в Тутракан оценява качествата на огнената смес с плодов привкус и аромат. Създадена била кайсията от Бог, за да прави човекът от нея божествен елексир, но със заръката да не прекалява и да употребява в норма. И тъй като
от минали години е поговорката–от хубава мома,хубава булка става, то и хубава ракия се прави от хубав плод, категоричен е Никола Иванов.

"Да се спази времето на ферментацията ,да не се оставя на открити атмосферни влияния".

Кайсиевата ракия не е единственото изкушение за хората с чувствително небце. Кайсията е предпочитан плод и за приготвяне на сладка, мармалади и конфитюри. В Тутракан обаче–имат фаворит, сподели Снежана Николова. И според него са и критериите, по които всяка година журито оценява участниците в Празника на кайсията–за вкус, цвят и аромат и не на последно място аранжираност и визия. Трябва да бъде улучен и точният момент, в който сладкото да бъде смъкнато от котлона. Не трябва да потъмнява.

В годините се появяват и нови моменти. Участници, които експериментират с подправките–
добавяйки индрише или желиращи субстанции, но за Сладкото на баба остава призната рецептата предаваща се от поколение на поколение.
А именно–плодовете трябва да бъдат подбрани и да са еднакви по големина и зрелост. Обелват се и се оставят във варена вода, за да придобият твърдост и да не се разварят при варенето. Измиват се след това добре, отцеждат се и се пускат в горещ сироп–съотношението на който е килограм захар, наполовин литър вода за килограм и половина плод. Не се варят в
сиропа плодовете, а само престояват от 5 до 8 часа. После се вадят с решетъчна лъжица, а към сиропа се добавя още четвърт килограм захар и се вари десетина минути. Отново се пускат плодовете и се дърпа тенджерата от огъня. След 8 часа процедурата се повтаря–отново на котлона и се слага още четвърт килограм захар. Сладкото се вари, докато капка от него пусната в чаша
студена вода достигне дъното ѝ и при леко разбъркване се размие.


Добавя се към края и лъжичка и половина лимонена киселина. А по желание преди варенето може да се постави препечен бадем или сладка кайсиева ядка.И ако при сладкото се държи на традиционния вкус, не така е при кулинарните експерименти със захар, брашно и кайсии ... Плодовата пита с кайсии присъства в спомените на всички ни, рулата с кайсиев мармалад също ..., но днес с кайсии се приготвя какво ли не, не скри Тодорка Ангелова, която имаше тежката задача да оценява тутраканските домакини.

Снимка: Незабравка Кирова
И нека завършим със заветът на майсторите ... кайсиева ракия се прави с хубаво узрял плод,
без захар, за да не ни боли глава и ...се пие не студена, а на стайна температура, за да усетим и
се насладим на магията от съвършенство на преплетени в едно вкус и аромат.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57