Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско

Липсват берачи

2
Снимка: Незабравка Кирова

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода, заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена.

Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар.

Шукри Мемиш от село Искра има 50 дка кайсиеви градини отрупани с плод. Намерил е едва десетина човека от съседните села, които да се включат в кампанията. Страхът му е, че няма да успеят да оберат плодовете.

Снимка: Незабравка Кирова

"Тази година реколтата е добра в сравнение с миналата година. Но много на земята, няма берачи“.

По думите му румънските търговци притискат производителите да продават продукцията на ниска цена.

"Няма работници, защото почти всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха тези, които не вършат работа".

Идентична е ситуацията и в тутраканското село Сяново. Там фамилията Недеви отглежда близо 350 дка с кайсии. Надниците са  до 70 лева дневно според свършената работа, което е едно доста добро заплащане, поемат се и разходите за транспорт и храна, но въпреки това проблемът с работната ръка остава, разказа най-младият в семейството агроном Иван Недев.

"Късните сортове родиха изключително много, казвам изключително много хем с радост, хем с тъга. Проблемът е, че кайсии има, пазар има,  хора няма, които да дойдат и да берат, защото грубо имаме по 10 тона да берем на ден, за които ни трябват 30-40 души".

Снимка: Незабравка Кирова

За Махмуд от Искра проблемът е с препаратите за пръскане, които провалят продукцията му, а от там пада и цената.

"Реколтата ни е добра, но имаме проблем с пръсканията, качеството ни е зле. Продават ни фалшиви препарати".

Цената пада и заради изобилието, и заради многото румънски прекупвачи, които се възползват от това, че кайсии у нас има, а по Европа реколтата е слаба. На борсата в Искра са повече румънските търговци – купуват я за ракия. Повтаряха само, че ставала супер ракия. Намира се и някой друг ТИР за Словения – товарят кайсиите за сокове.

"Хубавата кайсия се търгува на 1,20-1,30, но това е много рядко, останалото се търгува масово на 70-80-90 стотинки, зле ни е качеството", допълни Махмуд.

"Ранните сортове започнахме на 1,20-1,40 сега цената е вече на 80 стотинки. Най-хубавата кайсия е на 80 стотинки, максимум на 1 лев".

Снимка: Незабравка Кирова

Недеви от четири-пет години работят с едни и същи търговци. Има сортове като „Харкот“ и „Киото“, на които изкупната цена е била два лева, заради специфичните качества на кайсията. Останалите като „Мъркулеще“ и „Силистренска компотна“ са започнали на 1,30 – 1,20, но всеки ден цената се понижава. Родната кайсия се завръща на българския пазар, сподели Иван Недев.

"Оказа влияние липсата на кайсии в почти цяла Европа - в Испания, в Гърция, в Турция, във Франция имаха доста слаби реколти и поради тази причина нашите пазари и като цяло румънците се съгласяват на доста високо ниво да работим. На този етап предишни години не е имало такава висока цена, но сега масово започнаха да зреят, навсякъде кайсии в нашия регион, късните сортове".

Снимка: Незабравка Кирова

И все пак за регион като Силистра си остава проблем липсата на преработвателно предприятие и на условия за съхранение на плодовете.

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37