Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър финансира развитието на планинските райони

Снимка: БГНЕС

Проекти за почти половин милиард евро финансира правителството в Кипър за развитие на планинските райони. Към тях тази година се насочват и над 100 милиона евро частни инвестиции за изграждане или реновиране на планински хотели.

Завършени или в различна степен на реализация в планинските общини са 265 проекта, като почти половината от тях са в напреднал етап на разработване и стартът им предстои да бъде обявен до края на тази или началото на следващата година. Това съобщи вътрешният министър Никос Нурис след направената етапна оценка на хода на изпълнението на Националната стратегия за развитие на планинските райони.

С финансирането от правителството са завършени сградата на болница в планината Тродос, станция за линейки за спешна помощ, целодневни училища в селски общини, социални центрове. Най-голям финансов дял сред проектите, които вече се реализират, заема изграждането и модернизацията на пътната мрежа.

Частни компании обявиха и започнаха тази година проекти за над 100 млн. евро в хотелиерството и туристическия сектор в планината.

Целта на правителството с Националната стратегия за развитие на планинските райони до 2030 г. е да се подобри стандартът на живот в тях и да се създадат условия за привличане на нови жители, инвеститори, предприемачи и туристи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър получава 72 млн. евро за изграждане на нов център за незаконни мигранти

Кипър получава 72 млн. евро от Европейската комисия за изграждане на нов център за незаконни мигранти и подобряване на условията за тях, съобщи министърът на външните работи Никос Нурис. Системата за предоставяне на убежище в страната и за приемане на..

публикувано на 06.08.22 в 04:32

Кипър отчете за юли най-много пътници със самолет от октомври 2019 г.

Кипър отчете значително увеличение на въздушния трафик през юли - най-висок брой пътници от октомври 2019 година. До края на годината правителството ще обяви още две програми към действащите вече 15 за безвъзмездна финансова помощ за подобряване на..

публикувано на 06.08.22 в 08:23

Кипър започва от днес имунизация срещу маймунската шарка

Кипър започва от днес имунизацията срещу маймунската шарка, след като получи първата партида ваксини. През изминалата седмица в страната бяха регистрирани първите три случая на вируса. 1260 дози от ваксината Imvanex пристигнаха в Кипър в събота и..

публикувано на 07.08.22 в 11:17

14-годишен връх при продажбите на недвижими имоти в Кипър през юли

В Кипър през юли за седми пореден месец продажбите на недвижими имоти достигнаха 14-годишен връх. Инвеститори от Русия и Украйна тласкат нагоре пазара на жилища и офиси на острова, засилва се присъствието и на бизнесмени от Израел, Йордания и..

публикувано на 08.08.22 в 09:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията "...

публикувано на 03.07.24 в 17:33
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция.  "Дълго време не..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен . Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

Според съпредседателя на ПП ДБ Асен Василев Борисов не е подходил сериозно към опита за съставяне на правителство и го определи като отбиване на номера: "Това, което се видя, че след като не си си написал домашното, няма как да очакваш позитивен..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви Делян Пеевски, един от председателите на ДПС,  веднага след гласуването за кандидата за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, в пленарната зала: Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви,че ще продължи да работи до края на парламентарната процедура и евентуалното избиране на ново служебно правителство. Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза Главчев, след..

публикувано на 03.07.24 в 16:43