Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека организира кампанията "Зелени библиотеки“ за осми пореден път

Столична библиотека
Снимка: Георги Нейков, БНР

Столичната библиотека посреща големите и малките си читатели с различни инициативи. Само срещу читателска карта най-малките могат да се включат и в тематичните седмици в Детския отдел на Столичната библиотека.

"Зелените библиотеки“ е кампания, която организираме за осма година. Тя се провежда във всички големи паркове на столицата като - Гео Милев, Заимов, Борисовата градина, Южния парк, парк "Света Троица“, Западен парк, Зоопарк, Северен парк и парк "Витоша“, на хижа "Алеко“. Това обяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Борислава Борисова, ръководител на Детския център в Столичната библиотека:

"Гостуват ни популярни и обичани български поети и писатели. Има специална програма за деца и за възрастни, както с различни АРТ занимания, така и музикална част, като едни от поетите, които са с нас, са Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Биков, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов и Анжела Димчева, а най-малкият автор тази година беше 7-годишната Каталина Павлова, която представи една от своите две книжки с приказки. Тя беше доброволец в нашия Детски център и самата тя много се интересува от книги и библиотеки".


Столичната библиотека е подготвила и интерактивни игри за най-малките.

Цялото интервю с Борислава Борисова можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08