Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Деца (не) като другите" - запознай се с "различните" деца на България!

Фотоизложбата фокусира вниманието и върху осигуряването на медицински храни

Аделина Банакиева
Снимка: БГНЕС

"Деца (не) като другите" е фотоизложба с мисия. Организатор на изложбата е Анна Йончева, благодарение на чиито усилия в някои от парковете има люлки за деца с увреждания.

Изложбата фокусира съвместните усилия на проекта "Различните" деца на България" и фондация "Можем заедно", чиято основна идея е да запознава обществото с хората със специални потребности, разказвайки техните истории. Откриването е тази вечер на столичната ул. "Съборна" №3. Ще има благотворителен базар.

"Много от хората в обществото продължават да приемат децата със специфични потребности като различни деца. Това са деца като децата в норма, със своите си малки особености, които обаче и децата в норма имат", каза в интервю за БНР Аделина Банакиева.

Изложбата се състои от снимки, направени от Анна и доброволци фотографи от цяла България.

"Тези снимки са красиви. Тези снимки не са на болни и клети деца, а са снимки на усмихнати деца, на усмихнатите им родители. Целта на изложбата е да се запознават хората с тези деца. Другата цел е осигуряване на медицински храни за хора в нужда от такива храни. България е една от малкото държави в света и единствена в Европа, която не осигурява чрез здравна каса храни за хора със специални потребности от хранене", коментира Аделина Банакиева, която ръководи кампанията "Храна за живот" и вече се е срещала с няколко здравни министри по тази тема, засега безрезултатно.

Банакиева поясни, че тези храни не се реимбурсират, а родителите на тези деца са "принудени да просят, защото осигуряването им струва над 1000 лева на месец".

Имало е работна група по въпроса, но дейността ѝ е била спряна, без да е ясно какво е постигнато до момента, уточни тя.

В навечерието на предизборната кампания Аделина Банакиева апелира към всички политици, които се канят да управляват, да подпомогнат каузата, която по думите ѝ "не е невъзможна".

Повече за каузата на изложбата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35