Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на учените в 25 града у нас

Снимка: europa.eu

Над 25 града в страната ще са домакин на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. 

Фокус на събитията тази година е стъклото - най-универсалният материал в човешката история. 

Учени от различни градове ще правят демонстрации, ще изнасят лекции и ще разказват за новите открития. 

Организаторите обещават, че всяко събитие ще може да бъде проследено през интернет. Там има по-подробна програма по градове и часове. 

Европейската нощ на учените ще се проведе в над 300 града в Европа и по света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограничен е големият пожар край Мизия

Екипи от пожарната, доброволци и служители на горското стопанство ограничиха големия пожар край град Мизия. Огънят е възникнал в труднодостъпна гориста местност между общинския център и село Войводово, но е далеч от града. Основания за паника няма, увериха от местната управа пред БНР. По-рано беше потушен пожарът край пловдивското..

публикувано на 09.09.24 в 07:26
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник "Таймс" Тина Бокучава, която е лидер на опозиционното Единно национално движение. Тина Бокучава..

публикувано на 09.09.24 в 03:43
Ученици в училище в Кипър.

В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на възраст до четири и половина години.  Безплатното задължително предучилищно образование в Кипър се..

публикувано на 09.09.24 в 03:23
Урсула фон дер Лайен

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като младежката мобилност и схемите за университетски обмен "Еразъм". Очакваше се премиерът да се..

публикувано на 09.09.24 в 02:48

ВАС: До утре сутринта ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

Върховният административен съд даде срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, до 09.30 часа утре, 9 септември, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията, с които Централната избирателна комисия поиска от тази формация, както и от коалицията..

публикувано на 08.09.24 в 20:55
Роберт Хабек и Владимир Малинов

България и Германия подписаха в Солун декларация за сътрудничество в енергетиката

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката. Двете държави ще разширяват партньорството си в сферите на водородните технологии, възобновяемата енергия, зеления преход, енергийните коридори и диверсификацията на доставките, съобщават от пресслужбата на енергийното ни министерство. Декларация за сътрудничество в..

публикувано на 08.09.24 в 20:22
Румен Радев

Президентът Румен Радев удостоява български военнослужещи с висше офицерско звание

В понеделник, 9-и септември, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Със свой указ държавният глава назначава досегашния заместник-началник по учебната и научната част на Висшето военноморско училище..

публикувано на 08.09.24 в 20:10