Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Партньорството по оста Москва - Пекин се дължи основно на общата им позиция срещу НАТО"

Пушан Дът, Сингапур: Китай ще се опита да премине към икономика на самодостатъчност

"Само един кръг от санкции причини много повече щети от четири години търговска война, водена от администрацията на Тръмп"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият просперитет бе изместен от основните послания в речта на китайския лидер Си Цзинпин по време на партийния конгрес. За разлика от 2017 г., когато Си започна с обещания за още по-добро икономическо развитие и намерение да оспори първенството на американската икономика, то сега дори националната статистика на Китай забави безпрецедентно данните за представянето на страната в икономически план.

Сложната геополитическа ситуация накара Си да поиска самодостатъчност на китайската икономика в производството на чипове и производните от тях технически устройства, а мнозина анализатори видях в тези думи прекия ефект от новите санкции на Съединените щати срещу Пекин именно по отношение на полупроводниците.

Проблемът с недостига им се изостри изключително в началото на пандемията, но вече всички световни анализатори поставят китайската политика за нулев ковид сред водещите фактори, които могат да доведат световната икономика до рецесия. Кога и как ще бъде направена крачката към по-гъвкави ограничителни мерки или тоталното им отпадане в Китай?

Темата коментира в предаването "Събота 150" Пушан Дът, икономист в престижния университет INSEAD в Сингапур.

Шанхай по време на пандемията  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Тази политика беше разумна през 2020-та година, когато нямахме ваксини и добри медикаменти. Това вече не е така, но има няколко причини Пекин да продължава да настоява за подобна политика. Първата от тях е някакъв вид национализъм и гордост. Знаете, че Китай успя да не допусне огромен брой починали и хоспитализирани заради коронавирус. Втората причина е, че китайските ваксини не се оказаха толкова ефективни. Не бе сертифицирана mRNK-ваксина, а успехът се дължеше именно на постоянни локдауни и карантини.

Сега обаче постоянните ограничения в движението много объркват логистиката, туризма, потреблението. Хората дори не искат да отидат до търговските центрове, защото се страхуват от локдаун. Това със сигурност ще доведе до свиване на растежа. Дори средствата за постоянното тестване на населението тежат върху хазната. Надявам се, че президентът Си ще намери начин за изход от тази ситуация, защото в противен случай икономическият растеж ще остане потиснат."

Може би емблемата на локдауна са прекъснатите вериги на доставки още в началото на пандемията и липсата на полупроводници. Сега именно те се оказаха ключови в речта на президента по време на партийния конгрес. Намерено ли е адекватно решение?

"Струва ми се, че трябва да имаме предвид, че въпросът с полупроводниците е много по-сложен. Машините за изработването им идват от Съединените щати и от една голяма нидерландска фирма. Плановете също идват от Съединените щати. Производството е в Тайван и Южна Корея, опаковането и тестването е в Китай. Практически Китай извършва само онази част, която носи ниска добавена стойност. Така новите ограничения, въведени от Вашингтон на 7 октомври, имаха мигновен ефект. Обикновено, когато се обяви подобен контрол (на вноса или износа на определени продукти), има определен период от време преди да се усети ефектът. Сега той удари веднага.

Какво означава това? На практика Съединените щати забраниха продажбата на чипове на Китай, но което е още по-важно - на оборудване и планове. Американските инженери напуснаха китайските компании, с което парализираха дейността им. Нидерландската компания спря да оказва подкрепа, производителите на компоненти си тръгнаха. Само един кръг от санкции причини много повече щети от четири години търговска война, водена от администрацията на Доналд Тръмп.

Струва ми се, че всичко това може да се обвърже със страха на Китай, свързан с настоящия развой на геополитическата обстановка. Те ще опитат да преминат към икономика на самодостатъчност. Това ще е особено валидно за чиповете. Китай обаче сам усложни задачата си заради още един елемент, а именно т.нар. „общ просперитет“. Под това понятие се разбира общ просперитет в технологичния сектор, заради което е необходима цяла екосистема от предприятия и предприемачи, които разработват технологии, базирани на полупроводниците, както и самите полупроводници. Анализи показват, че ще отнеме поне 20 години, за да се постигне самодостатъчност при полупроводниците."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обърнахте внимание на геополитическия нюанс. За първи път се случва Китай да се забави със статистическите си икономически данни. С геополитика или с вътрешнополитически причини трябва да обвържем това?

"Това е много странно. Дори по време на пандемията от ковид всички държави по света представяха данните за развитието на брутния си вътрешен продукт. И не само - няма ги данните за вноса и износа. Ако отворите сайта на статистическия им институт, ще видите, че икономическите показатели постепенно се влошават. В същото време на конгреса на комунистическата партия бе поставена целта за 15 години китайската икономика да се удвои. Това изисква ежегоден ръст от 5,5 на сто. Ако растежът обаче остане потиснат заради политиката на нулев ковид, ще е много трудно да се постигне тази цел. Тук спекулирам, но ми се струва, че това е причината за забавянето в публикуването на статистическите данни."

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има поне още една държава, която крие данните за икономическото си представяне и това е Русия. В миналия брой на „Събота 150“ се занимахме специално с темата. Как обаче виждате ролята на руско - китайските икономически отношения на фона на бруталната руска война в Украйна?

"Когато всичко започна, беше анонсирано „партньорство без граници“ между Китай и Русия. Убеден съм, че президентът Си съжалява за това. Спомняте си, че заедно с индийския премиер Моди предупредиха Путин за това в неотдавнашната им среща. Трябва да имаме предвид, че Китай винаги проявява много сериозни критики, когато става дума за държава, която нарушава териториалната цялост на други или се меси във вътрешната им политика. Пекин приема много сериозно териториалната цялост на държавите, а това е точно обратното на това, което Путин прави с инвазията в Украйна. Всъщност, партньорството по оста Москва - Пекин се дължи основно на общата им позиция срещу НАТО. Тук говорим за геополитика."

Можем ли да очакваме стъпки от страна на Китай към намаляване на покупките на руски горива?

"Докато всички големи държави, включително Китай, Европейският съюз и Съединените щати, не гледат в една посока по отношение на цената на руските енергоизточници, икономиката на Русия ще продължава да се представя добре заради високите цени. В дългосрочен план обаче ще бъде по-трудно да се задържи добрият икономически развой. Когато започнат да свършват компонентите и полупроводниците и няма от къде да се купят или доставката им отнема много време, когато самолетите се налага да се приземят, когато липсва част от потребителските стоки, ето тогава санкциите наистина ще бъдат ефективни. Западните държави и техните партньори трябва да проявят търпение, за да получат ефект от санкциите срещу Русия." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19