Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Франция и Германия не могат да се разберат по важни въпроси

"Франция компенсира с опити за сближаване с Италия"

Светослав Терзиев
Снимка: Константин Мравов

"Еманюел Макрон губи близост с двама от най-важните си съюзници в Европейския съюз - Германия и Италия. Той побърза да намери в Италия опора, за да може да застане в по-силна позиция пред по-мощната Германия на Олаф Шолц. И сега Макрон има желание да е европейският лидер".

Това каза пред БНР журналистът от "Сега" Светослав Терзиев, международен наблюдател и бивш кореспондент на БТА в Париж.

И допълни, че затова търси съюзник, за да стабилизира позицията си на европейски лидер, което обаче е трудно в момента.

"Той знае, че положението му във вътрешен план също е несигурно".

В предаването "Събота 150" журналистът посочи, че между Франция и Германия има важни въпроси, по които не могат да се разберат:

"Германия прояви типичния си стремеж да се затвори и да покаже егоизъм по общи европейски въпроси, като създаде план за вътрешно подпомагане на фирми и граждани. Този план не може да се съпостави с усилията на другите държави да противодействат на кризата. Германските фирми излизат в добра конкурентна позиция. Германия е против налагане на тавана на цените на газа. Германия иска да се направи продължение на газопровод от Испания през Франция до Германия. Франция не е съгласна, защото смята, че това ще е конкурентно предимство за Германия. Германия намира съюзници в лицето на Испания, Португалия, Нидерландия, вместо да търси традиционното партньорство с Франция. Затова Франция компенсира с опити за сближаване с Италия".

Сътрудничеството във военната област е друг въпрос, който разделя Франция и Германия:

"Германия иска да изгради своя система за ПВО, но за целта използва партньори като САЩ и Великобритания, които са извън ЕС, а не търси Франция, която ѝ е най-близка. Това звучи много обидно в Париж… Третият въпрос е отношението с Китай. Олаф Шолц се готви за преговори с Китай, като предостави възможност за китайски инвестиции в най-голямото китайско пристанище в Хамбург – три кея да бъдат китайска собственост. Този въпрос е не само национален, а общоевропейски".

По думите на анализатора сближаването между Франция и Германия по въпроса за Украйна е неизбежно и "причината е Путин, който прави колективния Запад по-колективен.

Интервюто със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От снощи десетки домове в Козлодуй са без ток

Десетки домакинства в Козлодуй останаха без ток от вчера вечерта. Електрозахранването беше прекъснато в северната част на града около улица "Ломска". Очаква се да бъде възстановено тази сутрин, според сайта на електроразпределителното дружество.

публикувано на 13.05.24 в 07:49

НПО подарява бална вечер на сираци в неравностойно поведение в Плевен

В Плевен неправителствена организация подарява бална вечер на абитуриенти в неравностойно положение. Спонсори подпомогнаха и осигуриха тоалети за 31 абитуриенти. Инициативата е от девет години, през които общо са подкрепени над 300 млади хора, казва Слави Михайлов, председател на неправителствената организация.

публикувано на 13.05.24 в 07:40

От днес работим за себе си

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв. Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и..

публикувано на 13.05.24 в 07:31

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Владимир Путин и Сергей Шойгу

Путин освобождава Шойгу от поста министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин освободи Сергей Шойгу от поста министър на отбраната и го назначи за секретар на Съвета за сигурност. На негово място ще бъде поста поема Андрей Белоусов, който от 2020 г. беше първи вицепремиер в правителството с министър-председател Михаил Мишустин. "Той не е просто цивилен, а човек, който много успешно..

публикувано на 13.05.24 в 07:27
Палестинци пристигат в палатков лагер западно от Рафах, 10 май 2024 г.

САЩ: Израелска офанзива в Рафах няма да елиминира "Хамас"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че израелска офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия, без да елиминира "Хамас". Според контролираните от ислямистката групировка здравни власти в Ивицата Газа палестинските жертви за 7 месеца война са надхвърлили 35 хиляди души. Повечето загинали в Газа са мирни жители,..

публикувано на 13.05.24 в 07:22

Подробности от прокуратурата за инцидента с простреляното дете в Арбанаси

Прокуратурата във Велико Търново се очаква да даде подробности за случая, при който 12-годишно дете беше простреляно с боен пистолет в крака от друго дете по време на тържество за рожден ден в Арбанаси. Обстоятелствата ще се представят на брифинг тази сутрин. Пострадалото дете е във великотърновската болница без опасност за живота...

публикувано на 13.05.24 в 07:14