Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо българските социалисти в ЕП гласуваха против резолюцията, която обяви Русия за спонсор на тероризма

Пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С огромно мнозинство евродепутатите гласуваха резолюция, с която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Всички български социалисти гласуваха против

В гласувания документ правят впечатление два момента. Първо, смекчаването на първоначалния вариант, в който Русия беше директно призната за терористична държава и второ, големият брой неучаствали във вота - 109 души, което е повече от 1/7 от всички евродепутати. От гласувалите - 494 бяха "за", 58 - "против", а 44 се въздържаха. 

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си така:

"Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация. Със самата тази тежка риторика  в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо".

Моменталното въвеждане на ембарго върху всички вносни горива от Русия също е неприемливо за българските социалисти:

"Моментално ембарго на всички вносни горива от Русия би обрекло държава като България. Новото е и търговия с уран. Аз не знам откъде ще вземаме ядрено гориво. Ако ще спрем и атомната си енергетика, по-добре да закриваме тази държава", посочи Петър Витанов.

Социалистите смятат, че за събитията около Запорожката атомна централа вина имат и двете страни:

"Трябва да се добави поне едно изречение, свързано с обстрела на Запорожката АЕЦ. За мен няма съмнение откъде идва обстралът. И Украйна се опитва да провокира един много сериозен инцидент. Трябва да се обърне внимание и на това", каза още Витанов.  

Най-много отрицателен вот по резолюцията има от групата "Идентичност и демокрация" - 26 души. 

От българските евродепутати във вота не са участвали Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

Накратко за съдържанието на резолюцията: 

"Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления. Парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат също да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени".

В документа се отправя призив към държавите от ЕС бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва

Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки. 

Резолюцията няма задължителен характер

Евродепутатката Натали Лоазо от "Обнови Европа", близка до френския президент Еманюел Макрон, заяви:

"Резолюции от този тип наистина нямат законодателен характер, но те дават ясна представа за състоянието на политическите сили в ЕС.  Смятам, че трябва веднага да си зададем един въпрос - какво правим със замразените руски авоари в Европа в резултат от санкциите? Способни ли сме да ги конфискуваме за репарации и за възстановяването на Украйна? Европейските граждани не биха ни разбрали, ако не се възползваме от тези пари. Няма да ни разберат и ако една страна от ЕС не приложи изцяло санкциите.  Ние потвърдихме всичко това и сега трябва да го направим". 

Германска евродепутатка от групата още вчера заяви неофициално, че според нея обявяването на Русия за спонсор на тероризма не донася нищо в добавка, а прекратяването на контактите може да доведе до ново блокиране на зърното в Черно море. 

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46