Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Миодраг Миличевич: Всичко друго извън споразумение за нормализация на отношенията Белград - Прищина би довело до нежелани сценарии, включително нов конфликт

В Косово остава мирно. Засега...

Енгелуше Морина: Размяна или отцепване на територии би имало драстични последици за целия регион

Косовска Митровица, ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свръхдраматична беше тази седмица в дългогодишния и упорит спор между Белград и Прищина за статута на тази най-млада балканска държава, обявила независимост от Сърбия през 2008 година, чиято провинция беше де факто до войната в края на миналия век.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти все пак постигнаха временен компромис за иначе сравнително дребния технически спор за регистрационните табели на автомобилите на косовските сърби от четирите доминирани от тях северни общини.

Първият опит в понеделник се оказа неуспешен - заради неотстъпчивостта на Курти, както съвсем недипломатично публично обясни първият евродипломат и посредник Жозеп Борел, преди да бъде разкритикуван в пристрастност към Сърбия. Вторият опит, в сряда, след като Съединените щати използваха наистина огромното си влияние върху Прищина - най-после уталожи напрежението.

Само временно ли ще е това относително спокойствие, както обикновено става в Косово?

"Въпреки неприкрития натиск от Съединените щати и Европейския съюз, е очевидно, че липсва воля за компромис между Прищина и Белград и поне към момента споразумението изглежда мисия невъзможна", коментира в края на октомври Миодраг Миличевич, изпълнителен директор на неправителствената организация "Актив" в Косовска Митровица. Три дни оставаха тогава до крайния и неизпълним срок сърбите там да си сменят табелите на колите с такива с означения "РКС" - Република Косово.

Срокът изтече на 31-ви, а косовският премиер Курти направи само символична отстъпка - даде 3 седмици гратисен период, в който полицията щеше само да издава предупреждения на неподчинилите се собственици на коли и чак от този вторник трябваше да започне налагането на глоби.

Курти рискува да разгневи Съединените щати и Европейския съюз, благодарение на които държавата му въобще съществува, и не се вслуша в призивите им да не нагнетява напрежението.

Кризата обаче пое по неочаквана за премиера траектория, смята Енгелуше Морина - експерт от Европейския съвет за външна политика.

Протест на косовските сърби, 6 ноември 2022 г.

"Не мисля, че много хора са очаквали, че след решението на правителството за регистрационните табели на автомобилите сърбите ще напуснат масово държавните и общинските институции. Сред тях има и около 500 полицаи, което опасно влоши сигурността на местно ниво."

Косовската полиция в Северно Косово не се подчини на заповедта да започне да издава предупреждения и командирът й беше отстранен от длъжност. След това сърбите се оттеглиха и от полицията, и от съда, и от общинските администрации. Напуснаха правителството и парламента в Прищина, оставки подадоха кметовете на общините северно от река Ибър.

"Наистина напрежението едва не кипна, но са известни множеството фактори, които от години допринасят да се стигне до тази ситуация и решението на Прищина не би трябвало да е изненада за никого", отбеляза Морина.

"Защото правителството още на 21 септември предупреди, че ще вземе мерки за укрепване на суверенитета и териториалната цялост на Косово, също и на върховенството на закона. А то липсва в тази част на страната вече много години, ако не и още от 1999-а."

Косовските албански лидери хвърлят вината за тази липса върху Белград, а от тази седмица и върху Жозеп Борел. Президентът Вьоса Османи го разкритикува лично, че не натиска достатъчно Сърбия да разтури паралелните си институции в Северно Косово.

Беззаконие, ако наистина има такова, демонстрираха миналата седмица командоси от спецчастите на полицията - косовски албанци. Инцидентът стана близо до граничния пункт "Яринье" северно от Лепосавич - далеч не първа подобна грозна сцена - този път с човек, който от десетилетия вече работи за помирението и добруването на сърбите и на албанците в Косово - Миодраг Миличевич.

"Аз съм вече един от тези случаи. Претърпях не само вербално, но и физическо насилие при среща с трима служители на тези спецчасти на косовската полиция. Случи се на 14 ноември, понеделник. Бях тръгнал на път за Сараево за участие в конференция, на която бях поканен да говоря. Стана непосредствено до някогашния официален граничен пункт за излизане в посока север от Косово, който е превърнат в база на това поделение на косовската полиция. Удариха ме с юмрук в корема - действие, което по никакъв начин не съм провокирал. Употребата на такова насилие е не само прекомерна, но и неприемлива ситуация, освен ако тези спецполицаи бъдат нападнати или се окажат в положение, в което са длъжни да реагират по този начин", разказа Миличевич.

Случаят придоби известност не само в Косово, но и в Белград и тъй като беше в разгара на спора за регистрационните табели, имаше сериозна опасност да подпали страстите.

"Полицията първоначално отрече да се е случило такова нещо. Три часа по-късно обаче министърът на вътрешните работи на Косово Свечля обяви, че започва разследване и решаване на казуса по най-бърз начин."

И досега обаче няма информация какво е свършено и дали има някакъв резултат.

"Сега очаквам вече единствено представителите на международната общност да окажат натиск върху премиера и вътрешния министър да се проведе разследването колкото може по-бързо и извършителите на това насилие да си понесат отговорността", посочи още Миодраг Миличевич.

"След толкова опасения и безпомощност пред играта на политиците с огъня мисията все пак се оказа възможна", признава той след постигнатия в Брюксел компромис, благодарение на който се стига и до нещо доста по-голямо.

"А то е, че за първи път имаме вече и формализирана политика от страна на Европейския съюз за нещо, за което настояваше косовският премиер - да се включи в текста на споразумението и френско-германското предложение за окончателен договор за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Добра новина е наистина, че напрежението беше някак уталожено - нещо, което можеше обаче да бъде постигнато по-рано чрез преговорния процес. Но то далеч не се е изпарило. И сега въпросът е за коя следваща стъпка ще се разговаря в Брюксел, предвид категоричната позиция на сръбската страна, включително на местния политически елит, че ще се върнат в косовските институции и че ще участват в насрочените общински избори, само ако започнат разговори за създаването на Сдружение на сръбските общини в Косово."

Президентът Османи насрочи за 18 декември избори за нови кметове на северната част на Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Има подали заявления за регистрация партийни кандидати. Но доминиращата и близка до Белград формация "Српска листа", която спечели 95 процента от местния вот на предните избори, бойкотира. Опит за провеждане на избори в такива условия напомня за предишни подобни ялови инициативи, като през 2013 година, когато Белград нареди бойкот и активността на електората клонеше към нула - я от лоялност, я от страх - а веднага щом се свечери, маскирани момчета строшиха урните и опорочиха процеса.

Сдружението на сръбските общини обаче е важно за косовските сърби. Прищина е длъжна да допусне основаването му, защото е подписала споразумение за това - също през 2013 година. Курти обаче, също както предшествениците си на поста, има опасения за целостта на страната си, обяснява Енгелуше Морина:

"Създаването на такова сдружение масово се свързва с т.нар. боснизация на Косово. Но не съм сигурна дали Босна и Косово могат да бъдат сравнявани в това отношение. Конституционните ни уредби и разделението на властта в двете страни са напълно различни."

Все пак - европейските посредници вече са категорични, че Прищина трябва да изпълни задължението си:

"Несъмнено това косовско правителство няма да промени принципната си позиция срещу създаването на такъв тип сдружение на етническа основа. И за да бъде постигнат компромис, може би занапред ще се обсъжда на какъв принцип да бъде сформирано такова сдружение съгласно съществуващите европейски модели - така че да е приемливо и за двете страни."

Оттук насетне Курти ще бъде между чука и наковалнята - след уверенията му, че всички участници в диалога са се ангажирали окончателно уреждане на отношенията между Косово и Сърбия да бъде постигнато до края на март. Натискът върху косовския премиер обаче ще е неимоверен. Предстои да видим как Борел ще отвърне на яростните критики на Курти лично срещу него. Няма нищо лично, смята Енгелуше Морина от Европейския съвет за външна политика.

"В Косово битува дълбоко недоверие към Европейския съюз. Свързано е може би главно с липсващата все още визова либерализация и съответно с усещането за несправедливо отношение към косоварите. А конкретно за диалога със Сърбия - фактът, че двамата високопоставени посредници на Евросъюза са от страни, които не признават независимостта на Косово, не помага за увеличаване на доверието."

"Иска ми се да вярвам, че и Борел, и Лайчак - въобще всички международни фактори - няма да забравят, че този процес трябва да продължи по такъв начин, че завършекът му да е наистина споразумение за нормализация на отношенията. Защото каквото и да било друго може да доведе до нежелани от никого сценарии, включително пак конфликт - ситуация, която няма да може да бъде контролирана. От никого", твърди от своя страна Миодраг Миличевич.

За мартенския срок той остава скептичен, защото вече доста такива срокове се оказаха напразни надежди.

"Предвид и динамиката на политическия процес, и досегашния опит с такива надежди е трудно да се очаква, че точно в края на март идната година ще се стигне най-после до големия компромис, за който се говори вече от толкова дълго време."

Според Морина обаче би било логично да се потърси промяна, и то възможно по-скоро.

"Дали може да се стигне до там, предвид взривоопасната ситуация на север, не е ясно. Но ми се струва, че патовото състояние на нещата там не е в ничий интерес и затова всички участници в процеса, включително Европейският съюз, би трябвало да се опитат наистина да намерят бързо решение."

Но дали няма да се окаже, че освен Белград с независимостта на Косово, на Прищина също няма да се наложи да приеме нова реалност - де факто откъсване на четирите северни общини:

"Винаги съм била против каквато и да било размяна или отцепване на територии. Защото последиците за целия регион биха били драстични. Мисля, че след 24 февруари това въобще не може да бъде обект на обсъждане. Заради руската агресия срещу Украйна международната общност едва ли би допуснала такава възможност."

Снимки в публикацията: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Василева: 51% ръст на сигналите за онлайн престъпления

Имаше реална заплаха от закриване на Центъра за безопасен интернет в началото на годината , заяви пред БНР Антоанета Василева от центъра.  "Въпреки над 9-месечното ни усилие да привлечем вниманието на държавните институции и да съфинансират работата на центъра, за съжаление центърът беше поставен в много трудна ситуация. "Сентио" ни..

публикувано на 07.02.23 в 11:57
доц. Огнян Боюклиев

Доц. Огнян Боюклиев: Да се стремим не към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи

Политиката бърка икономиката.  Това каза пред БНР доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Административно няма как да задържиш цените . Нито ще има рязко повишаване, нито падане на цените, каквото и да прави правителството, заяви той и сравни административния контрол върху цените с пружина. Любослав..

публикувано на 07.02.23 в 09:09

Запълваме ли депата за отпадъци с боклук, който може да се оползотвори?

"В Габрово вече 8 години разполагаме с регионално депо за неопасни отпадъци и с прилагане на един модел, който е изключително успешен - за разделно събиране на отпадъците. Въпреки че вече 8 години полагаме системни усилия да работим с гражданите и да направим така, че да повишаваме качеството на разделения отпадък, така че той да се превръща в ресурс,..

публикувано на 06.02.23 в 10:59

Над 280 загинали и 2000 ранени след земетресението в Турция

"Една дума, ако трябва да употребя, това е апокалиптична гледка . Това по мнението на специалистите, е било очаквано. Разбира се, не се знае точно кога. Сеизмолозите анализират ситуацията. Най-големият фактор за жертвите, който те изтъкват – това са сгради, строени при неспазване на изискванията ", коментира в предаването "Хоризонт до обед"..

публикувано на 06.02.23 в 09:26

"Живеем на границата на физическото оцеляване". Защо се разминават потребителската и експертната оценка за цените?

Защо реалната пазарна картина не се припокрива с оценките на хората за високите цени? Засичат ли се някъде потребителската и експертната гледна точка? "Парите не стигат. Ако не си произвеждам на село картофи, боб, домати, пипер, няма да оцелеем . Ако не са синовете, няма да можем да издържим финансово", разказва пред БНР пенсионерка от..

публикувано на 06.02.23 в 08:58
Мартин Минков

Мартин Минков: Да не се допускат екстремни прояви на хора, нямащи интерес от европейска перспектива за РСМ

Днес наблюдаваме натрупванията на антибългаризъм в съвременното македонско общество . Това обясни пред БНР Мартин Минков, който е бивш наш кореспондент в Скопие. „Те се споделят от една прослойка на това общество, която в никакъв случай не принадлежи към интелигенцията“. Днешната дата трябва да води към туширане на напрежението, но вместо..

публикувано на 04.02.23 в 10:02

Любиша Николовски: Гоце Делчев може да обедини двата народа

Гоце Делчев може да обедини двата народа , заяви пред БНР македонският журналист Любиша Николовски от вестник "Слободен Печат" /Скопие/ преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев.  Той изказа мнение, че честването на Гоце Делчев може да се случва заедно между РСМ и България. Все пак очаква утре да има провокации от двете..

публикувано на 03.02.23 в 10:56