Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Дончева: Трябва да опазим вековните гори

Нели Дончева
Снимка: WWF

До Нова година Министерството на земеделието ще прецизира заповедта за ограничаване на сечта във вековните гори в съвместна работа с природозащитните неправителствени организации и експерти в областта на старите гори. Това стана ясно по време на среща, поискана преди две седмици от "Зелени закони", коалиция "За да остане природа в България" с екип на министерството, Изпълнителната агенция по горите, браншови организации, учени и представители на висши учебни заведения и БАН.

Нели Дончева – ръководител на програма "Гори" във WWF България, обясни пред БНР, че срещата е поискана в резултат на информацията, че служебното правителство ще отмени заповедта от 2021 г., с която се ограничават сечите в гори над 100 години.

"На срещата коментирахме как България може да отговори на заложените в европейската стратегия цели за 10% строга защита на най-ценните природни местообитания. В България в момента имаме доста полезни ходове", каза тя в предаването "Преди всички".

Дончева подчерта, че в близкото минало са били предприети стъпки, които ни доближават до тази цел от 10% опазена природа, включително гори във фаза на старост. През 2016 г. бяха определени и отделени за опазване, изключени от дърводобив, 111 хил. хектара гори във фаза на старост. 


От WWF работихме за картиране и идентифициране на горите във фаза на старост на територията на 60 общини. 10 общини предприеха конкретни стъпки и определиха за опазване най-ценните си гори, подчерта Нели Дончева. По думите й има още около 10 хил. хектара гори във фаза на старост, които са картирани и които ще предоставят на министерството. Идеята е тези горски територии да бъдат отделени за опазване, добави тя.

Дончева подчерта, че ще изчакат да видят как ще бъде актуализирана заповедта и дали техните притеснения ще се разсеят. В случай, че природозащитниците не са удовлетворени, имат готовност и за протести.

Вековните гори са нещо уникално и трябва да ги опазим за поколенията, категорична е Нели Дончева.

Незаконната сеч я има, но въпросът е не само на законодателство, но това е и въпрос на манталитет, отбеляза тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19