Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово предприемат механична борба с вредителя борова процесионка

Експерти съветват да не се пипат гъсениците и да не се доближават гнездата им
Снимка: ОА на Габрово

В Габрово предприемат механична борба с вредителя по иглолистните дървета - борова процесионка, който е нов за района.

Специалисти определят разпространението му като слабо, но появата му в посещаван лесопарк над града и край  пътни артерии в общината, предизвиква безпокойство сред жителите заради опасността за хората и животните. 

Иглолистни гори на територията на общината, включително и тази в парка "Градище" над Габрово, са нападнати от гъсеници на боровата процесионка, които обезлистват дърветата.

Белите пашкули в короните им ще бъдат изрязани и унищожени - това е единствената подходяща мярка към настоящия момент, посочват експертите.

Досегът с гъсениците и техните гнезда може да причини болезнено дразнене по кожата, очите и гърлото, както и алергични реакции при хората и животните.

Проф. Пламен Мирчев и проф. Георги Георгиев от Института за гората: 

"Хората трябва да бъдат внимателни, защото всичко е много индивидуално, понякога може и далеч от къделите, от 10 метра, да получи алергия."

"Не е толкова страшно, ако се съблюдават онези изисквания за безопасност – да не се пипат гъсениците, да не се доближават гнездата."

Вредителят е напълно нов за Габрово и се наблюдава за първа година, като появата му се дължи на климатичните промени, категорични са експертите.

Видът е характерен за Средиземноморието, а в Южна България е разпространен преди повече от век . През тази година предстои мониторинг на боровата процесионка и определяне на мерки за борба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия решава дали да предложи на ВСС да започне процедура за избор на гл. прокурор

Прокурорската колегия решава дали да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да започне нова процедура за избор на главен прокурор. Първата, открита след отстраняването на Иван Гешев -  беше  до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то..

публикувано на 09.09.24 в 07:31

Ограничен е големият пожар край Мизия

Екипи от пожарната, доброволци и служители на горското стопанство ограничиха големия пожар край град Мизия. Огънят е възникнал в труднодостъпна гориста местност между общинския център и село Войводово, но е далеч от града. Основания за паника няма, увериха от местната управа пред БНР. По-рано беше потушен пожарът край пловдивското..

публикувано на 09.09.24 в 07:26

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 9 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: РУСЕ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“; РУСЕ 5 на честота 95.7 MHz, излъчващ програма „Хр. Ботев“; РУСЕ 6 на честота 98.6 MHz, излъчващ програмата на Радио Шумен. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник "Таймс" Тина Бокучава, която е лидер на опозиционното Единно национално движение. Тина Бокучава..

публикувано на 09.09.24 в 03:43
Ученици в училище в Кипър.

В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на възраст до четири и половина години.  Безплатното задължително предучилищно образование в Кипър се..

публикувано на 09.09.24 в 03:23
Урсула фон дер Лайен

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като младежката мобилност и схемите за университетски обмен "Еразъм". Очакваше се премиерът да се..

публикувано на 09.09.24 в 02:48

ВАС: До утре сутринта ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

Върховният административен съд даде срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, до 09.30 часа утре, 9 септември, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията, с които Централната избирателна комисия поиска от тази формация, както и от коалицията..

публикувано на 08.09.24 в 20:55