Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нямаме достатъчно качествени услуги по отношение на тийнейджърите"

Проф. Нели Петрова: Домовете за временно настаняване отдавна трябваше да са реформирани

"Дори шокиращите новини не са в състояние да мотивират депутатите да предприемат нещо", смята тя

Снимка: www.fsisc.org

"Не си говорим за смисъла на нещата, които правим заедно с различните институции, по скоро институцията си гледа своя интерес. Има трудност в комуникацията при децата с поведенчески проблеми между различните системи".

Това заяви пред БНР проф. Нели Петрова от Института по социални дейности и практики.

В предаването "Преди всички" тя изказа мнението си, че домовете за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица са структури, които отдавна е трябвало да бъдат реформирани и да бъде преосмислена тяхната роля:

"Това са центрове за противообществени прояви или престъпления. Едно дете да търси родителите си или да избяга от вкъщи - това не е противообществена проява. Кого затсрашава това дете, освен себе си? По каква причина то трябва да бъде настанявано там? Само по себе си бягството е по скоро сигнал за някакви трудности и родителите му не съумяват да се справят или по някаква причина и те са свързани с това, което се е случило. Не мисля, че някой някъде така лесно ще изведе дете от семейство, без съгласието на родителите". 

По думите й много пъти се говори и се готвят проекти за нов закон, но нищо не се случва

"В тази сфера на дейност, свързана с поведенческите трудности на децата, на тийнейджърите, нищо не се случва. Много пъти се говори, готвят се проекти за нов закон, включително и в момента има такава подготовка от страна на НПО-та, от страна на експерти". 



Според нея нямаме достатъчно добри и качествени услуги по отношение на тийнейджърите, които имат много въпроси и трудности. Често страданията на тези деца са гранични и изискват мултиинституционална работа, категорична е проф. Петрова. 

"Много са трудностите и въпросите. По-добре децата да бъдат в кризисни центрове отколкото в тези домове за временно настаняване. Те дори не ходят на училище там". 

Необходимо е този въпрос да започне да се обсъжда от всички, без страхове, смята тя. 

А на хората, които разпространяват лъжи, трябва да им се търси отговорност. Би трябвало да има някаква промяна в политическия живот - хората, които ни представляват, трябва да са почтени, категорична е проф. Петрова и добави: 

"Не може да се насажда омраза. Би трябвало да се коментира всяка лъжа, която се казва, и да се търси отговорност". 

Порастваме и започваме все повече да разбираме, изказа мнението си тя. По думите й веднага се мисли за санкции и наказания - това е нещо, което трябва да преодолеем и в училище, и в семейството. 

Започнахме да говорим за Закон за детско правосъдие още преди 2000 г., припомни проф. Петрова и добави, че първите готови законопроекти са около 2013 г. Един от последните закони, който стигна до обсъждане, беше доста модерен като мислене, каза тя и добави, че като философия той е различен. Тя обаче няма големи очаквания, че нещо ще се случи: 

"Дори шокиращите новини не са в състояние да мотивират депутатите да предприемат нещо. Повечето си остават на ниво - "децата са виновни, децата са лоши". Включително социалното министерство не иска да се ангажира и да партнира с правосъдието и с МВР достатъчно и категорично, за да се промени тази философия. До такава степен имаме култура на неуважение и незачитане на другия човек, а когато той е още по-малък, още по-малко..." 

"Дано младите хора постигнат повече успехи. Ние се провалихме, моето поколение, за съжаление", каза в заключение проф. Нели Петрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45