Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Пейков: Гражданското общество у нас съществува под похлупак, аз отворих една цепнатина

Издателят допусна възможността да бъде номиниран за депутат от ПП-ДБ

2
Манол Пейков
Снимка: FaceBook/Manol Peykov

"Гражданското общество у нас съществува под похлупак, аз отворих една цепнатина и дадох една искра. ... Разби се митът, че не сме състрадателни, че сме недоверчиви, че изповядваме идеята, че преклонена главица, сабя не я сече".

Това заяви пред БНР издателят и граждански активист Манол Пейков, организатор на кампаниите "Генератори за Украйна", книги за Библиотеката в Болград, както и дарителски акции за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

455 генератора вече са купени, над 350 от тях са изпратени в Украйна:

"Търсим машини на максимално добра цена и с най-добро качество", обясни той и добави, че 50 са генераторите, купени за Турция, за тях изискването е да работят с газ, а не с друго гориво.

По думите на Пейков българското общество е реагирало по-бързо и по-лесно с помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, отколкото преди това за жертвите на войната на Русия в Украйна:

"Вредната пропаганда на Кремъл е повлияла по някакъв начин на умовете на доста хора в България и някак по-предпазливо беше отношението към Украйна. Докато в случая с Турция и Сирия, хората чувстват от дъното на своето същество, че това може да се случи на самите тях и тези хора имат нужда от подкрепа".

Манол Пейков подчерта, че ситуацията в Турция е по-различна от тази в Сирия:

"В Турция има работеща държава, а в Сирия, особено в пострадалите райони, няма. В Сирия са нужни базови неща - храна, топли дрехи, палатки, спални чували, хигиенни продукти, защото те просто нямат нищо. Докато в Турция поне с храната проблемът е поне частично решен, ако не и напълно. Приемат детски храни, нови одеяла и завивки. ... Два тира с брашно заминават за Сирия, защото там нуждата от храна е абсолютно огромна", посочи той.

В предаването "Неделя 150" той допусна възможността като член на "Да, България" да бъде номиниран за депутат с листата на ПП-ДБ за изборите на 2 април.

Интервюто на Явор Стаматов с Манол Пейков можете да чуете от звуковия файл. 

Кампания

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са отворени за гласуване

Наградите "Свободен електрон" всяка година отличават важни и смислени дигитални проекти, които имат тежест и добавено стойност в защита на демокрацията, човешките права и европейските ценности. Номинациите за наградите на фондация "БлуЛинк" вече са..

публикувано на 14.02.23 в 18:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през..

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия...

публикувано на 23.07.24 в 14:18