Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се загубиш и откриеш в Индия и Непал - книга на Екатерина Василева

Екатерина Василева: Душата ми копнееше за завръщане към живия живот

Екатерина Василева

"Пътуването в Индия и Непал беше в периода от 2017 - 2018 година в рамките на 4 месеца. А тази година написах и илюстрирах книгата, сбъдвайки детската си мечта  - да бъда писател", разказа за "Нощен Хоризонт"  Екатерина Василева, автор на „От корените до небето. Да се загубиш и откриеш в Индия и Непал”.

Премиерата е на 23 февруари в арт пространството на Топлоцентралата в столицата.

Екатерина Василева е автор и илюстратор на пътеписа за Индия и Непал, тя е и водеща на онлайн предаването “разТВОРИ - подкаст за душата”.
Психолог и педагог по образование, сертифициран обучител по майндфулнес медитация.

„От корените до небето“ е не просто пътепис, а израз на изначалния ни копнеж за здраве, щастие, дом, свързаност, смисъл... Колко далеч трябва да отидем, за да ги открием?

Тази книга е своеобразно напомняне, покана. Покана за завръщане...У дома – в тайнството на сърцето, но и към детството, в което сме много близко до природата - до животните, до цветята, до горските плодове...
Екатерина Василева - автор и илюстратор на пътеписа “От корените до небето: да се загубиш и откриеш в Индия и Непал”
"Тези мисли в книгата не съм решавала да ги напиша, те сами се написаха. Моето усещане е, че всеки артист е канал за вдъхновението, канал за творчеството, което протича през нас.

Това търсене на щастие, на връзката си природата, ние всички сме свързани и на някакво ниво всички се чувстваме объркани от този доста шантав свят, в този забързан технологичен ритъм...", каза още за БНР младата авторка.

Василева силно желае да види природата, земята, където е възникнала йога. Затова заминава, за да разгледа ферми, които са отдалечени от големите градове в Индия. Там в средната част на страната се среща със многобройни индийски семейства, които отглеждат храната по холистичен принцип - т.нар. пермакултурен център.

"Имах силно желание да бъда отново близко до природата - душата ми копнееше за връзка с непосредствения, живия живот", категорична е младата авторка.

Събитието “Звук. Танц. Книга” е на 23.02 (четвъртък) от 19:30 в Топлоцентрала. Със специалното участие на Иван Шопов (озвучаване), Полина Попова (кристални купи) и Мария Косса (танц)

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на занаятите и изкуствата започва в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация "Добруджанска задруга" и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад "Свобода" своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма. Фестивалът..

публикувано на 04.10.24 в 08:42

Woomb с номинация за наградите Music Moves Europe 2025

Shape Yourself Around Me ще бъде част от To Never Fear the Sun (ЕР-то се очаква да излезе през ноември).  Песента  идва след меланхоличния дебют на Woomb от миналото лято - Pray for the Worst, след показалата по-амбициозната им страна Last Rays и след най-представителната за енергията им на живо - Picture of a Deer.  Музикалните..

публикувано на 03.10.24 в 22:10
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна Македония и Сърбия. Режисьор на постановката е Петко Бонев, а диригент е маестро Георги Патриков...

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра на трупата. Солисти бяха едни от най-изявените възпитаници на училището през годините, които днес..

публикувано на 02.10.24 в 19:41

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.   Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през втората половина на ХХ век. От 1959 г. Самуил Видас е диригент на хора при профсъюзния дом на..

публикувано на 02.10.24 в 19:08

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия или една отсечка. Той е нещо много по-сложно. Има много завои. Важно е как ги взимаме, за да не се..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо Владигеров, който се мести от Шумен в София.  На 25 септември проф. Сава Димитров и генералният..

публикувано на 02.10.24 в 18:08