Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Колева представи "Мъжете в живота на А."

Роман, който докосва сърцето

| обновено на 26.03.23 в 10:00

Журналистът и писател Теодора Колева посрещна първа пролет с представянето на най-новата си книга. „Мъжете в живота на А.“ е роман, който е написан по действителни истории. На представянето на книгата беше прототипът на главната героиня Аксиния.

„Мъжете в живота на А.“ е третата книга, която Теодора Колева издава.

От автора:

„Скъпи приятели, много ми е приятно да ви съобщя, че току що излезе на пазара вторият ми роман „Мъжете в живота на А.“ В него развивам моята болна тема – съдбата на дребния /на когото за благозвучие и да не го обидят казват „малък“/ бизнес у нас. Същият, който заедно със „средния“ по статистически данни създава 78 % от брутния вътрешен продукт. Докато т.н. големи инвеститори, на които нашите политици много се надяват, изнасят печалбите си в чужбина. Години наред събирах бележки, случки, реплики, ситуации от личния ми живот. Но липсваше конструкция, нещо, което да ги обедини.

Преди няколко години, докато се разхождах по главната улица във Велико Търново на една витрина видях много интересни дрехи, които нямаха нищо общо с всичко останало. Влязох. Оказа се, че продавачката е и дизайнер на дрехите. Бях впечатлена от въображението и. Започнах да минавам по-често. Много обичам да си говоря с хората. Винаги са ме интересували. Нали някога бях журналистка! От дума на дума тя започна да ми разказва за себе си. Така намерих своята главна героиня Аксиния, собственик на модна къща.


Около нейната съдба изградих сюжета на романа, като вплетох събраните вече истории.

В книгата разказвам, колко е трудно да си предприемач у нас. Особено, когато си жена и трябва сама да отглеждаш детето си. Какво ти се случва, ако си решила вместо да кръстосаш крака на високото столче в някой бар и да дадеш парите си за силиконов бюст и устни, да ги вложиш в машини, материали и работни заплати. Още повече – ако изобщо нямаш пари и си изправена до стената. Това нашата държава го умее в съвършенство. Така да притиска, хората които искат да работят и просперират честно, че едва да си поемат дъх! Тогава ти трябват освен интелигентност, талант, въображение и предприемчивост, но още търпение, кураж и зверска енергия. Сигурна съм, че много от вас в разказаните истории ще разпознаят себе си и ще ги съпреживеят заедно с моята героиня.


Радвам се, че в екипа на издателство „Слънце“ намерих съмишленици, които подадоха ръка на романа ми. 

Надявам се четенето да е приятно!“

Интервю с Теодора Колева чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16