Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Павлов към българите в чужбина: Не се отказвайте от целта си!

Снимка: pixabay.com

"БГ Мечтата, Тъгата и Гайдата" е новата книга на Жан Павлов, в която той описва емигрантския си живот в Канада. По думите му заглавието идва от 3 стихотворения, поместени в началото на изданието.

"Контактувах с българи, живеещи в чужбина. Те не бяха прочели книгата, но имаха една съпротива към нея, едно недоверие, че в тази книга ще видят неща, които не искат да видят, т.е. че ще говорим за тъгата, за носталгията, ще бъде една драма, което всъщност не е. Идеята на книгата е да удари едно рамо на онези, които все още преследват мечтата си на чужд терен с пожелание никога да не допускат тъгата да ги завладее. А гайдата искате ли или не – тя ще продължава да звучи в сърцата на много от вас, защото сме българи. Не трябва да се отказват от целта си, те трябва да я постигнат", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

За началото на своето пътуване Жан Павлов разказа:

"Тази история беше замислена в края на 1989 г. и започна в началото на 1990 г. Тогава имаше проблем с излизането от България. Вторият проблем беше с влизането в която и да е чужда страна. Третият – най-сериозен, беше с оставането в тази страна. Това беше дълго очаквана мечта – да изляза от страната, за да мога да видя какъв е светът от другата страна".

Излизайки от България, Жан Павлов стига в онези години до Канада:

"Куба се водеше също социалистическа страна и беше разрешено да се пътува до там, но трябваше да се направи комбинирано пътуване от София до Москва и от Москва до Куба. Това беше пътят, който беше единствено възможен, с опцията – ако самолетът от Москва не е с много голям резервоар и трябва да кацне за презареждане и кацне в международно летище Гандер, Канада – ако кацне, имаме шанс да слезем и да кажем, че няма да се върнем в самолета. Опциите бяха и други – имаше огромни самолети с огромни резервоари, които прескачаха Гандер и директно заминаваха в Хавана. Другата опция беше, че самолетът не тръгва по този маршрут, а по друг и пристига директно в Хавана. Хвърлихме се с яснота, че имаме пълна неизвестност и шансовете да се случи това са изключително малки".

Павлов посочи, че пътуването е било и сериозно финансово предизвикателство:

"Това пътуване беше около 1600 лв., а моята месечна заплата беше 130 лв. Платиха ми годишната премия и цялата отиде за купуване на билети в двете посоки".

Павлов добави, че в Канада е останал 6 години. Носталгията и разочарованието от приятелството са го накарали да поеме обратния път към България:

"Имах приятелство преди да тръгна. Имах го там, на място, и видях, че безусловно се разрушава. Видях, че хората, които са там, не са същите. Тези неща, които ценяхме още в България, изчезнаха и се получи голямо разочарование".

Цялото интервючуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Разпитват Марин льо Пен за злоупотреба с европейски пари

Бившата лидерка и кандидат-президент от френската крайна десница Марин льо Пен е разпитвана от парижкия наказателен съд по делото за злоупотреба със средства на Европейския парламент чрез фиктивно назначение на парламентарни асистенти. "Нямам никакво чувство, че съм извършила каквото и да било беззаконие или нередност" - заявява пред..

публикувано на 14.10.24 в 20:08
Мария Бакалова

"Гардиън" поправи заглавието на интервюто с Мария Бакалова - не е казала, че Тръмп е един от най-злите хора

Вестник "Гардиън" поправи заглавието на интервюто с българската актриса Мария Бакалова след като тя опроверга написаното, че е заявила, че "Доналд Тръмп е един от най-злите хора на нашия век“. Редакцията се е запознала с предоставени запис от интервюто, от екипа на актрисата, от който става ясно, че думите се отнасят до адвоката на бившия..

публикувано на 14.10.24 в 19:53
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Иранският външен министър: Не искаме война или конфликт, въпреки че сме напълно готови за това

Иран преустанови непреките разговори със Съединените щати заради "специалната обстановка в региона" на Близкия изток.  18 жертви на израелски въздушен удар в район с доминиращо християнско население в Северен Ливан Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа Париж призова Техеран да помогне за деескалация на напрежението в Близкия изток..

публикувано на 14.10.24 в 19:34
Снимката е илюстративна

Увеличават се случаите на грип в Кюстендилско

Увеличават се случаите на грип и на остри респираторни заболявания в Кюстендилския регион за миналата седмица, сочат дадните на РЗИ. Към днешна дата са регистрирани 60,47%, на 10 хиляди население спрямо 24,47 % за предходната седмица. Случаите на Covid-19 се запазват - по 20 за седмица. Завишението при грипа и острите респираторни..

публикувано на 14.10.24 в 19:33

Нова европейска директива за качеството на въздуха

Нови по-строги правила за качеството на атмосферния въздух влизат в сила в Европейския съюз, след като Съветът по околна среда окончателно прие новата директива. Мярката има за цел да постигне нулево замърсяване на въздуха в Европа най-късно до 2050 г.  Новата директива за качеството на атмосферния въздух дава приоритет на здравето на..

публикувано на 14.10.24 в 19:27

Новият директор на Смолянския театър уволни главната счетоводителка

Новият директор на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ в Смолян Мариан Бозуков е освободил от работа главната счетоводителка. Тя е била назначена през месец август т.г. В момента се работи и по прекратяване на договор с фирмата, която е обслужвала счетоводството и ТРЗ на театъра, както и по прекратяване на всички фиктивни трудови..

публикувано на 14.10.24 в 19:02
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова за купуването на гласове: Това вече не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори

Според вицепрезидента Илияна Йотова всекидневните акции на полицията срещу купуването на гласове за изборите показват, че в България има "епидемия": "Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, задържани хора за купуване на гласове, означава едно - ние имаме буквално епидемия. Това вече не е градски фолклор, не са..

публикувано на 14.10.24 в 19:02