Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистичните утопии на Лъчезар Бояджиев в изложбата "Градско бленуване"

Снимка: Институт за съвременно изкуство

Архитектура и урбанистични утопии се съчетават в рисунки и визуализации в изложбата на Лъчезар Бояджиев "Градско бленуване". Тя се открива тази вечер в Института за съвременно изкуство в София на бул. "Васил Левски" 134, от 18.00 до 20.00  ч. Изложбата ще продължи до 3 юни.

"Не съм художник, автор, човек, който притежава отговорите. Изложбата задава желание за утопично мислене, мечтаене, бленуване, което може да доведе до някакъв вид отговори. Но връзката между изкуство и отговори в реалния живот не е директна. По-скоро обогатява живота", каза Лъчезар Бояджиев в предаването "Хоризонт до обед" на програма "Хоризонт".

"Човек става личност в града, излиза от анонимността на просто жител, когато се чуе нейния или неговия град, гласът на една общност от хора. Оличностяването на всеки човек става тогава, когато придобиеш някаква гласност, някаква видимост, изразиш мнение, гласуваш, заемеш позиция. Образите, метафорите, които аз използвам, са такива, които подтикват към това да бъдеш личност, да направиш живота малко по-смислен, малко по-добър за всички останали хора."

Всичките градове, изобразени в изложбата, са абсолютно реални. Това е проект в развитие, посока, свързана с градско мислене, поясни творецът.

Венеция се нуждае от метро под островите на стария град, като по този начин да бъде поддържана и укрепена, за да не потъне. В Париж гигантският поток от туристи, които искат да се качат на Айфеловата кула, може да бъде овладян, като се построят две по-малки Айфелови кули, за да се придобият още гледни точки и да се разсее туристическият поток – това са част от посоките, в които върви художественото осмисляне на Лъчезар Бояджиев.

За София например той си представя как се слива с планината Витоша, придобиваме едно езеро, а на върха на планината се слага гигантско виенско колело, което с помощта на вятъра да генерира енергия.

"Някои от тези проекти са доста утопични, други – доста политически, трети – метафора, красива, реализуема още утре", отбеляза художникът.

Бояджиев сподели, че в София са корените му, първите три години от живота му са минали в Москва, а първите години от професионалния му живот – в Ню Йорк, че се чувства еднакво добре в Сингапур, Истанбул, Венеция и Париж.

Това не е глобалистичен проект, уточни художникът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49