Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица - там, където историята оживява

Снимка: Ивелина Георгиева

"Селце като кутийка, гдето се ражда само ръж, гдето зимата е девет месеца, там, където най-работните пътища са широки таман две педи… и такава паплач от деятели и родолюбци! Необяснимо!"

Това пише Захари Стоянов за града, който въпреки малката си територия, оставя огромна диря в българската история. Копривщица е родно място на много бележити личности - писатели, поети, революционери, общественици - днес национални герои. Не е случайно, че тук пламва огънят на национално-освободителни борби. Високата степен на просветеност буди в сърцата на родолюбивите копривщенци стремеж към свобода. Директорът на Дирекция на музеите в Копривщица Кунка Неделева разказва: 

"Българинът - копривщенецът отколе е знаел, че образованието е онази сила и двигател, който ще води българите напред. И неслучайно тук в Копривщица богатите местни първенци са давали средства за изграждане на училища, църкви, обществени сгради... Не случаен е и фактът, че копривщенските чорбаджии ще докарат една година след откриването на първото българско взаимно училище в Габрово учителят Неофит Рилски, който да направи взаимно училище в Копривщица през 1837 г. Няколко години по-късно Найден Геров през 1846 г. ще открие първото класно училище в Копривщица." 

До ден днешен Копривщица успява да съхрани духа и атмосферата на отминали славни времена. За да остане жив в паметта на поколенията споменът за героите от Априлското въстание, от 1926 г. на площад "20 април" се разиграва възстановка на събитието. И така всяка година - на 1 май тук историята оживява. 


От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

"От дете исках да играя Тодор Каблешков. И за мен е голяма чест и дълг. Майка ми Искра Шипева беше дълги години директорка на музеите в Копривщица и любовта към историята я дължа на нея. Всяка година, когато участвам, аз продължавам нейното дело."

Освен отговорността, която носи ролята на Каблешков, за Найден Пухов движеща сила в участието му в спектакъла е реакцията на неговите зрители:

"Има малки деца, които развяват българското знаме, носят пищови, саби, снимаме се с тях. Много дълго време чакат да се снимат с нас... Просто чувството е неописуемо."

А какви качествата трябва да притежава този, който влиза в ролята на българските въстаници:

"Още от дете трябва човек да знае българската история, да знае какво са преживяли нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук."

А носят ли да днес копривщенци този дух?

"Да. Винаги сме го носили и винаги ще го носим, докато я има и Копривщица."

И за да я има Копривщица като пазител на българската история и дух, има млади хора като Стоян Павлов - учител в средно училище "Любен Каралевов" и председател на читалището "Хаджи Ненчо Дончев Палавеев". Читалището е и сред организаторите на спектакъла "Първата пушка": 

"За мен Копривщица е миналото, настоящето и бъдещето. Аз съм компютърен инженер, завършил съм Техническия университет в София и съм се върнал обратно в Копривщица. Идеята ми да се върна не е, за да стана учител, а за да се възвърне бъдещето на града. В един малък населен град, ако искаш да направиш нещо, трябва да си навсякъде. Даже съм заместник-председател на Общинския съвет, но това няма значение. Важно е да работим за обществото и да се случи нещо в града." 

Да наблюдаваш възстановка на един от най-героичните моменти в българската история не може да те остави безучастен, споделя Стоян Павлов:

"Когато започне този спектакъл винаги настръхвам, защото съм участвал в доста от ролите - още от 4-5-годишен. А сега го гледам като един от официалните лица отстрани. И във всеки един момент ми се насълзяват очите."


А какво е значението на този ден за копривщенци? Директорът на дирекция на музеите Кунка Неделева:

"Само човек, който дойде в Копривщица, може да почувства и види значението. Когато видите в тази масова възстановка над 200 местни копривщенци, чийто възрастов диапазон е от бебета до баби и дядовци, и децата, които се записват от предната година за следващата, за да участват, само по този начин можете да си обясните какво е в сърцата и душите на копривщенци."

Несъмнено Копривщица остава в сърцата и на всеки посетител, не само на днешния ден. Защото напомня за едно славно време, от което има какво да научим. 


Снимки: Ивелина Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09