Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделното училище "Слънчо" е притегателен център за българите в ЮАР

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май

Снимка: Мира Стефанова

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Там живеят над 4 хиляди българи. През 2009 година беше открито и българско неделно училище

И на 12 хиляди километра разстояние от Родината, възпитаниците на българското неделно училище "Слънчо" в Република Южна Африка, са научили най-важния урок:  

"Любов към Родината, това е най-важното нещо, но то не се преподава, това е чувство, което се предизвиква от нас, когато ги научим на буквите, на обичаите, на песните, на фолклора", разказва Антон Николов, директор на училището. Децата учат български език и литература – в Мидранд, близо до Йоханесбург и в Кейптаун. 

35 са децата в българското неделно училище през тази година.   

Понякога искрата за българското се пали трудно, защото децата растат в чужда езикова среда, споделя още Николов.   

По традиция в края на всяка седмицата сънародниците ни в Южна Африка се събират в Дома на българите близо до Йоханесбург, в Центъра в град Мидранд, купен от Сдружението на българите там. 

"Главният притегателен център за българите е училището. Родителите идват да докарат децата си. Сядат и докато чакат децата си, се получава непринуден разговор. На празници винаги имаме програма".  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 




снимки: Мира Стефанова

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55