Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия все пак се стреми към някаква форма на примирие"

Димитър Гърдев: НАТО изгражда пълноценна инфраструктура на самата граница на Русия

Трите отбранителни линии на НАТО са най-важното събитие от края на Студената война, смята експертът по международна сигурност

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

"На срещата на НАТО във Вилнюс бяха взети изключително важни решения за самата структура на НАТО - изграждането на три отбранителни района. Това е най-важното събитие от края на Студената война."

Това мнение изрази пред БНР Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност.

НАТО изгражда пълноценна инфраструктура на самата граница на Русия в тези три района. Стратегическата автономност на европейската отбрана приключи, коментира Димитър Гърдев в предаването "Преди всички".

"Цялата тази идея за европейска армия всъщност просто се разпадна с изграждането на тези отбранителни района. Северът – с командване в САЩ, обхваща не само северната, но и арктическата зона. Централният район, който ще бъде управляван от командването в Холандия. Също така имаме южен район с централа в Неапол, тук попадаме и ние. В тези райони ще бъдат разположени конкретни зони за отговорност, към които ще бъдат приведени части от националните армии на страните членки."

"Това, което искаше Владимир Путин – да изтегли НАТО на границите от 1997 г., получи точно обратното", подчерта Гърдев, като сравни сегашната ситуация с отбранителната граница от времето на Варшавския договор. Вече не само въздухът, земята и водата са бойна среда, но и космосът и киберсредата, допълни експертът.

Логиката на войната задължава руското военно ръководство да изгражда огледални отбранителни райони, посочи Гърдев.

"Това решение ще доведе до милитаризиране на западната част на Русия. Тук става дума за тази стара игра – надпреварата във въоръжаването, която всъщност срина икономиката на Съветския съюз."

"Русия все пак се стреми към някаква форма на примирие. Победа с развети знамена в столиците на воюващите държави няма да има в тази война", смята Гърдев. По думите му вместо демилитаризация на Украйна, Русия ще получи изключително милитализирана държава и целите на руската операция в Украйна като цяло не са изпълнени.

Този конфликт е многостранен в своите поражения, изтъкна още той. Като най-голяма опасност експертът очерта възможността конфликтът да премине във форма на ядрени удари, а на следващо място като опасност открои въвличането на НАТО в него.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24