Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Нямаме някакви бомби в бюджета, които да са непреодолими

"Бюджетът стана като магическа кутия - всеки нещо прави и накрая винаги влизаме в 3-те процента"

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева

"Постижимо е да удържим 3% дефицит. Нямаме чак такива бомби, заложени в бюджета, които да са непреодолими. С една строга позиция на финансовия министър това може да стане. Трябва да има някой с химикала в крайна сметка, който да казва докъде може". Това заяви пред БНР Петър Ганев - старши изследовател в Института за пазарна икономика.

"Между първо и второ четене има над 80 предложения. Има предложения от опозицията, но дори и формации, които подкрепят кабинета, внасят предложения. Очевидно някакви изменения ще има. Те вероятно ще бъдат в посока на вдигане на заплати в определени ведомства, може би и някои социални плащания, но размерът няма да е такъв, че да обърне цялостната рамка на това, което Асен Василев е представил. Големият дебат ще бъде за следващата година, когато вече трябва изцяло нов бюджет, който да влезе навреме и където няма оправдание, че нещо става набързо и просто връзваме рамка, където вече рябва да се мисли за една по-устойчива средносрочна рамка", коментира той. 

В момента виждаме дефицит, който тази година го връзваме, но следващата и по-следващата е на ръба на 3%, в някои случаи е над 3%, подчерта Ганев. По думите му средносрочната рамка за следващата година ще бъде важна, за да се даде ясен сигнал, че бюджетът е в рамки. 

Петър Ганев определи бюджета като "магическа кутия":

"Малко стана като една магическа кутия бюджетът - всеки нещо прави и накрая винаги влизаме в 3-те процента. Нищо чудно и сега да стане така, тъй като има буфери. Въпреки този дебат, важно е да се инвестира - дайте да не напомпваме само текущи и социални плащания, за да има пари за инвестиции, да могат да се харчат по Плана за възстановяване. Просто това не може да се случи в тези мащаби. Държавата няма готовност с големи проекти. Дори да се появят нови социални разходи, най-вероятно капиталовата програма ще е тази, която ще ги финансира".

Имаме проблем с готовността, смята икономистът и изказа мнение, че трябва да се мисли за капиталово бюджетиране. "Тази магическа кутия по скоро пак ще проработи", прогнозира той. 

Бюджетът е напрегнат и ДДС-то трудно ще се изпълни, но ми се струва, че все пак ще влезем в 3-те процента дефицит, обясни той. 

Според него ДДС-то за ресторантьорите трябва да се върне на старата ставка. Трудно е да отнемеш ниското ДДС на книгите и бебешките храни, подчерта Ганев и добави:

"Имиджът на ресторантьорите на фона на другите стоки с отстъпки в ДДС-то е по-лош и най-лесно е може би тяхното ДДС да се върне, но дебатът е за всички. Аз лично бих върнал всичко на 20%. Даде ли се отстъпка на един сектор, става неизбежно да дадеш и на другите. Ние за 3 години разглобихме ДДС-то и ако не се спре, натискът ще продължи за още разглобяване, за още стоки и услуги. Всички трябва да имат еднаква ставка и тя да е по-ниска. Може да имаме ставка 10% и тя пак да носи приход". 

По думите му трудно ще се пише бюджет за следващата година. Той е категоричен, че тогава ще трябва да има реформи

ко ще отговаряме на всички социални искания, трябва да започне преглед къде отиват парите. Основната линия да бъде - нека да има доходен критерий за всеки един трансфер. Всяка мярка към насоченост на трансферите води до недоволство, но това не е причина да не се случи. Финансовият министър е да каже, че ще насочи парите там, където постигат резултат - това е неговата роля".

По-важно е в самите сектори парите да отиват там, където има смисъл, смята Петър Ганев. Според него тогава вече много по-лесно се връзка един бюджет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Маринова

АДФИ е съставила акт на бившия кмет на Ловеч Корнелия Маринова

Агенцията за държавна финансова инспекция е съставила акт на предходния кмет на Ловеч Корнелия Маринова за  установено административно нарушение при поемане на ангажимент за поемане на разходи за 8 милиона лева за строителството на втората клетка на депото за отпадъци в града. По случая се води и разследване от прокуратурата. Агенцията е установила..

публикувано на 27.05.24 в 16:58
Президентът Румен Радев

Радев от Швейцария: Важно е да се говори не само за оръжие, но и за мир

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, коментира предстоящата среща за мир за Украйна, на която Берн ще бъде домакин.  Държавният глава коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия...

публикувано на 27.05.24 в 16:48

Най-тежката мярка за неотклонение за мъж, убил майка си

Габровският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, за мъж от Севлиево, обвинен в това, че убил майка си по особено мъчителен начин и с особена жестокост.  Тежкото престъпление е извършено на 23 май.  Привлеченият по обвинение в убийство 36-годишен мъж от Севлиево остава в ареста, реши Окръжният съд в Габрово,..

публикувано на 27.05.24 в 16:44

Само 10% от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ

Само 10 процента от обучените у нас парамедици започват работа в системата на спешната ни помощ, а поради липсата на регулация на тази професия се назначават на други длъжности в спешните центрове. Това обявиха от Съюза на парамедиците в България по повод днешния Световен ден на спешната медицина. От организацията припомниха, че около половината от..

публикувано на 27.05.24 в 16:35
Президентът Румен Радев

Президентът Радев обсъди с колегата си Виола Амхерд българо-швейцарското сътрудничество

Президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Швейцария, обсъди с колегата си Виола Амхерд двустранното сътрудничество между София и Берн, теми от европейския дневен ред и ситуацията в глобален план.  След срещата Радев заяви: "Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати от българо-швейцарската програма за..

публикувано на 27.05.24 в 16:32

На протест в Брюксел млекопроизводителите поискаха справедливо възнаграждение за труда си

Млекопроизводители от различни европейски страни се събраха в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение на труда си. Протестът им беше далеч по-малочислен от фермерските протести през февруари и март.  Около 100-ина души се събраха на площад "Люксембург" пред Европейския парламент около обяд, за да поискат справедливо възнаграждение на..

публикувано на 27.05.24 в 16:18

Избирателите в Монтана са намалели с 1000 души

С 1000 по-малко ще бъдат избирателите на изборите в област Монтана на 9-и юни в сравнение с година по-рано.  Четири общини са поискали да имат подвижни секции. Спрямо вота от април миналата година ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков. Първоначално, от..

публикувано на 27.05.24 в 16:04