Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съдът в Страсбург нито може да промени конституционния ред в България, нито може да задължи държавата да го промени"

Борислав Цеков: В Конституцията на България ясно е записано, че бракът е между мъж и жена

"Членството ни в ЕС е заложено в Конституцията по начин, изключващ провеждане на референдум за излизане"

| Интервю
Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС
"Материята на брака в България е изведена на конституционно ниво. Съдът в Страсбург нито може да промени конституционния ред в България, нито може да задължи държавата да го промени". Това обясни пред БНР Борислав Цеков, доктор по Конституционно право. 
Той коментира казуса на Лили Бабулкова и Дарина Коилова, които са заедно от 14 години и са се оженили във Великобритания, но българските институции не признават брака им, защото е еднополов. Еврорейският съд се произнесе по техния казус.
"Трайна практика на съда в Страсбург е, че материята на брака е въпрос на т.нар. свобода на преценка на държавите. Правят се опити с препоръчителен характер да се върви в посока на приравняване или въвеждане на т.нар. еднополови браковеНо нищо автоматично и императивно за България не следва от това решение"

От българските власти зависи дали може да се въведе подобна форма на правна регламентация на еднополови връзки и на небрачна, но устойчива връзка- партньорство, поясни още той в предаването "12+3". 

"Трябва да се държи сметка, че не може тази регламентация да наподобява бракаВ Конституцията на България ясно е записано, че бракът е между мъж и жена. Въпрос на политическа дискусия и на конституционно мнозинство е дали това положение може да се промени. 

Има една линия, която се следва от наднационални органи и институции, включително в ЕС, където се смята, че трябва постепенно да се унифицират правните  сестеми и социалната практика в държавите. Но в крайна сметка всичко се решава от суверенните държави.

България има всички аргументи за това, което е нашият конституционен ред и ако няма промяна в обществените нагласи и ново конституционно мнозинство – за друг конституционен ред, не може да се говори за никакъв натиск и той да бъде аргумент за конституционна ревизия". 

В конституцията ни е заложено, при това по един солиден начин, членството в ЕС, коментира той искането на Соломон Паси и група интелектуалци за извършване на такава промяна в основния закон на страната ни. 

"Заложено е по начин, който изключва провеждането на референдум да излизане от ЕС. Писал съм публикации по тази тема. Хубаво е да се консултират преди да предлагат, а не да се хвърлят фойерверки.

Още през 2005 година решихме въпроса с ЕС и с преградата за евентуални популистки опити да извадят България от цивилизования и свободен свят  и да ни запратят в някакви евразийски кюшета".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Борислав Цеков може да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12

Пожарът край граничното село Църварица е погасен

Пожарът край кюстендилското село Църварица до границата с Република Северна Македония, който гори от петък, е угасен напълно, съобщи  за БНР директорът на Горското стопанство в Невестино Кирил Иванов. Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и храсти, изгоряха и 5 къщи. На място остават екипи, които ще следят за евентуално разгаряне на нови..

публикувано на 04.08.24 в 16:56

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030". Кипър постига най-висок ръст,..

публикувано на 04.08.24 в 16:49
Заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали заради случаите на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция.

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози, обяви директорът на Агенцията по храните (БАБХ) Светлозар Патарински. Той увери, че живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища на заболяването. Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените..

публикувано на 04.08.24 в 16:24
Индонезийци държат плакати с надпис:

Дипломатически совалки в Близкия изток, в Израел силите за сигурност са в най-висока степен на готовност

Докато дипломатическите усилия за предотвратяване на широкомащабен конфликт в Близкия изток продължават, Израел се подготвя за вероятен масиран удар от Иран и Ливан след убийствата на политическия лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен военен от "Хизбула" в Бейрут.  Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар Взривоопасна..

публикувано на 04.08.24 в 16:08
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В понеделник ИТН връщат третия мандат неизпълнен

"Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се постарахме да го изпълним", написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. И още: "Пред вас се срещнахме с всички политически партии и независими депутати в 50-тото Народно..

публикувано на 04.08.24 в 15:29
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът край граничното село Църварица е локализиран от три страни

Пожарът  до границата с Република Северна Македония  край село Църварица, община Невестино, област Кюстендил, ,   който възникна в петък следобед,  е локализиран и ограничен. Горят около 1000 дка иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и храсти, изгоряха и 5 къщи. Няма..

публикувано на 04.08.24 в 14:55