Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елисавета Наумова: Донорите на стволови клетки могат да помогнат, без да си навредят

| Интервю
Снимка: УМБАЛ „Александровска“

"Стотици хиляди хора по света нямат късмета да са здрави, имат определено заболяване и имат нужда от помощ. Всички здрави хора между 18 и 55 години можем да помогнем, като дадем надежда и втори живот на всички нуждаещи се. Донори могат да бъдат всички желаещи, които без да навредят на себе си, могат да помогнат на тези, които имат нужда". 

Това каза пред БНР проф. д-р Елисавета Наумова, дмн - началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в  УМБАЛ "Александровска". 

В Световната седмица на донорите на стволови клетки и по повод Световния ден на донорите на костен мозък - 16 септември, Националният регистър за донори на стволови клетки апелира за проява на съпричастност към пациентите, при които тази терапия е единствен шанс за лечение на редица хематологични заболявания, на вродени и придобити имунодефицитни състояния, на генетични болести на обмяната. 

По думите на проф. Наумова процесът е бавен и труден, факторите са много, но през последните пет години се повишава броят на желаещите да бъдат донори

"Ние сме пълноправен член на световния регистър, в който са вписани над 40 млн. донори. Всеки пациент българин с нужда от такова лечение има достъп до тази база данни", допълни тя в предаването "Хоризонт за вас". 

И посочи, че регистърът осигурява и фалмилни, и нефамилни донори

"Дори с малък брой донори в нашия регистър вече имаме донация на български донор за пациент в Англия. За тази година има двама подходящи донори за български пациенти, единият от тях ще направи процедурата за даряване през другата седмица". 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. д-р Елисавета Наумова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза старши комисар Георги Иванов - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София (РДПБЗН - София). Днес специалистите успяха да влязат в обекта, за да огледат последиците след..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14